15 Soruda YBS SerisiRöportajYBS Dünyası

YBS Mezunu Elif AKDUMAN

1) Ben kimim ?(Kendinizden Bahseder misiniz?

“Hello World” 😊 Ben Elif AKDUMAN. 1997 tarihinde Ankara’da doğdum ve yaşıyorum. Bartın Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden 2019 yılında mezun oldum. Teknopark Ankara bünyesinde bulunan Kalemzen Yazılım firmasında Yazılım Geliştirme Destek ekibinde   8 aydır çalışıyorum.

 

2) Sizce Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir ?

YBS tam olarak işletme ve bilişim konularını bir arada görebileceğiniz geniş kapsamlı  bir bölümdür. Öğrencilerin bu bölümü okuyarak geleceklerini nasıl şekillendirebileceğine dair fikir edinmeleri öğrencilere büyük bir avantaj sağladığını düşünüyorum. Bu bölüme gelen öğrenciler genellikle YBS nedir, hiç duymadım öyle bir bölüm mü varmış? sorularına en çok maruz kalan çok bilinmeyen bir bölüm. Yani okuduğunuz bölüm Tıp,Mühendislik gibi herkesin bildiği bir bölüm değil. Ancak gelecekte bu bölümün çok revaçta olacağının ve rağbet görülen bir bölüm olacağının  sinyallerini daha şimdiden görüyoruz.

 

3) İngilizce hazırlık okunmalı mı ?

İngilizce hazırlık  YBS için önem arz etmekte ve okunmasında kesinlikle fayda var. Ancak geçmişte iyi bir dil eğitimi alan arkadaşlar hazırlık okumayı tercih etmeyebilirler. Ne şekilde olursa olsun isterseniz hazırlık okuyarak isterseniz de dil kurslarına giderek yabancı dilinizi geliştirmelisiniz. Çünkü firmalar için yabancı dil vazgeçilmez bir kriter.

4) Hangi Pozisyonlarda çalışabiliriz?

YBS bölümü belirttiğim gibi geniş kapsamlı bir bölüm olduğu için geniş bir iş yelpazesi de mevcut. YBS’nin kapsadığı birçok alandan hangisini seçeceğiniz, kariyerinizi hangi alanda yöneteceğiniz konusunu düşünerek kendinizde cevaplar bulmalısınız. Kısaca çalışabileceğiniz pozisyonlara da değineyim. YBS’ci mezun olduktan sonra nerelerde çalışabilir? Yazılım uzmanı,İş Analisti / Sistem Analisti, SAP/ERP Danışmanı, İş Geliştirme Uzmanı, Proje Yönetim Uzmanı, Digital Pazarlama Uzmanı, İş Zekası Uzmanı, Digital Pazarlama Uzmanı, İnsan Kaynakları Uzmanı… vs.

 

5) YBS İçin Devlette çalışma imkanı var mı ?

       Devlette çalışma imkanı var ama bizim bölümümüz özel sektör odaklı bir bölüm.

 

6)Size Göre Özel Üniversite Mi Yoksa Devlet Üniversitesi Tercih edilmeli ?

       Bunun tercihi tamamen bireylerde. Her öğrenci tercih edeceği okulları tercih listesine eklemeden önce araştırmalı. Araştırmalarında öğrenci mutlaka kendine ben bu okulda kendimi geliştirebilir miyim, bu okul bana fayda sağlar mı? sorularını sorsun cevabını bulduğu Üniversiteler tercih listesinin sıralamasına girecektir zaten.

7) Bir YBS’ cinin olmazsa olmaz özelliği Ne Olmalı?

Araştırmacı, değişen teknolojiye meraklı, analitik düşünceye yatkınlık iyi bir yönetim bilişimcide olması gereken özelliklerdir.

8) Peki Neden YBS Tercih Ettiniz?

Meslek Lisesi çıkışlıyım ve Lisede de Bilişim Bölümünü okudum. Lisede konulara olan ilgim ve kendimi bu bölümde mutlu hissettiğim için Üniversitede de bu bölümden ilerlemek istedim. Daha sonra araştırmalarım doğrultusunda da YBS ile tanıştım ve bu bölümü okumalıyım dedim kendime. İyi ki de okumuşum. 😊

 

9) Üniversite hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek adına hangi alanlara yöneldiniz ?

Firmalarda staj yaparak iş dünyasını daha öğrenciyken analiz etmek, kendimi geliştirmek adına yaptığım en önemli adımlarımdan birisi. Arkadaşlarıma şiddetle tavsiye ettiğim bir hususta bu. Öğrencilik hayatınızda mutlaka çok iyi firmalarda staj yapın. Staj derken de naylon stajlardan değil. Sizinle ilgilenen eğitmenlerinizin olacağı ve projeler geliştirebileceğiniz bir kurumda yapacağınız stajdan bahsediyorum. İnanın bunun ekmeğini yiyeceksiniz ki ben şuan da yiyorum. Bir de öğrenci toplulukları için eğitimler düzenlenen derneklere üye olabileceğinizin tavsiyesini vermek istiyorum. (Bu toplulukta sadece YBS bölümü öğrencileri olmadığından farklı bölümlerden de arkadaş çevresi edinebilirsiniz.) Bu topluluklar sadece eğitim vermek haricinde sizleri çeşitli etkinliklerde görev aldırarak özel sektörlerdeki önemli firma yetkilileriyle tanıştırarak bir nevi çevre edindirerek tanınmanızı sağlıyorlar.

10) Mezun olduğunuz yıldan bu yana, sizce iş hayatında MIS adına ne gibi değişiklikler ve gelişmeler meydana geldi?

YBS bölümü ilk başlarda da söylediğim gibi bilindik bir bölüm değildi. Ancak günümüzde ve gelecekte de popülerliğini kaybetmeyecek aksine daha da arttıracak, her kurum için ihtiyaç duyulan, en çok rağbet edilecek bölümler arasında olması kaçınılmaz.

11)Çalışıyor musunuz ? İşe girme Sürecinizi anlatır mısınız?

(İşe girerken neler ile karşılaştınız?)

Evet çalışıyorum. İş-Kur’da iş ilanlarına bakarken bulduğum bir firmaya CV yolladım ve aynı gün telefon ile ulaştılar. Firmaya mülakat için çağırdıklarını söylediler. Gün ve saat ayarlandıktan sonra görüşmeye gittim. Firmayı başvurmadan önce araştırmıştım fikrim olduğu için bir nebze rahattım. Çünkü öğrencilik hayatımda ve stajlarımda mülakat deneyimlerim oldu. Ne yapılması ne yapılmaması gerektiğini az çok biliyordum. Kendim oldum, heyecanlanmamaya çalıştım. Mülakata girdim ve başarılı geçti.

12) Hangi Üniversite Seçmeliyim ?

       Bu soruyu maalesef tarafsız yanıtlayamayacağım samimi cevaplar vermeye özen gösterdim yine öyle devam edeceğim. Bartın Üniversitesi YBS alanında kendini her sene geliştirerek bölüme değer katıyor. Yaptıkları etkinlikler ve kulüp çalışmalarıyla efsaneler yaratıyorlar.  Öğretmenlerin deneyimleri, ilgileri ve şefkatleri bizler için çok büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.

13) Bölümü Bilişim ağırlıklı olarak mı yoksa Yönetim ağırlıklı olarak mı okusam ?

Bu öğrencilerin tercihi. Kendilerini gelecekte hangi alanda hayal ediyorsa ve mutlu olabileceğini düşünüyorsa o yönde kendilerini geliştirmeli.

14)1 Milyon Yazılımcı Projesi YBS’ni Nasıl Etkileyebilir?

Günümüz koşulları sürekli değişim göstermekte ve nerede ne zaman bir fırsat çıkacağı öngörülemeyebiliyor. YBS’ nin kendini kanıtlayabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

15) YBS bölümünü tercih edecek arkadaşlara ne gibi önerileriniz bulunuyor?

Çok şanslı olduklarını düşünüyorum. Kendilerini durmadan yorulmadan geliştirmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü tek başına 4 yıl Üniversite okumak sizlere fayda sağlamayacaktır. Bu 4 yıl içerisinde bölümünüzle ilgili kurslara gidip sertifika alabilirsiniz, staj yapabilirsiniz, okulun düzenlediği etkinliklere katılabilirsiniz, kurumlar ile görüşüp mülakat hazırlığı yapabilirsiniz.

Yazar

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu