Bilgi Akışı

Neden Qbasic Programlamaya Giriş İçin Harika Bir Dil

Neden Qbasic Programlamaya Giriş İçin Harika Bir Dil ?

 

Herkese Merhabalar bu yazıda qbasic dilinin neden programlamaya yeni başlayanlar için harika bir dil olduğundan bahsetmeye çalışacağım.

 

Öncelikle belirtmem gerekir ki Qbasic dili kodlamaya yeni başlayanlar için güzel bir seçenek eğer
bu sektörde çalışmak isteyenler elbete çalışmak istedikleri alanda kullanılan dilleri öğrenmeliler.
Qbasic çok eski bir dil ancak her ne kadar eski olsa da basitliği ve kolaylığı sayesinde bazı üniversitelerde programlamaya giriş seviyesinde dersi veriliyor. Bu duruma bazı öğrenci arkadaşlarım karşı çıksa da daha sonra karşılaştıkları farklı programlama dilleri ile kod yazmaya çalıştıklarında ne kadar zorlandıklarını anlayabilirler. Qbasic’i kolay kılan 1.özelliği çok az ezber kod içermesidir. Eğer programlamaya yeni başlamışsanız kodları ezberlemeden edemezsiniz. Bu bence çok normal. Ancak eğer kaliteli programcı olmak istiyorsak yazdığımız kodlara ezberimizle değil mantığımızla yaklaşmalıyız. Ezber yalnızca işin yazım yani syntax kısmında kalmalı. Tabi ki de ilerleyen zamanlarda elimiz alışa alışa mecburen akılda kalıyor. Örnek vermek gerekirse Java’da ekrana “Merhaba Dünya” mesajı yazdırmak istersek şu kod parçacığını “System.out.println(“Merhaba Dünya”);”yazmamız gerekiyor. Eğer benim gibi sorgulayan biri iseniz burada ne döndüğünü merak edersiniz java da system nedir, out nedir , println nedir gibi soruları araştırmaya başlarsınız, peki ya öğrene bilir misiniz… Önemli Not: Java ya sadece ekrana yazdırma fonksiyonu üzerinden zor diyenleri daha fazla çalışmaya davet ediyorum.

 

Peki ekrana yazdırma işlemini qbasicte nasıl yaparız dersiniz. PRINT “Merhaba Dünya” şekilde. Görüldüğü üzre 5 harflik kod peki ya java da ne kadardır sizce?
Bir örnek daha vermek istiyorum. Java consol ekranından giriş yapılmasını istiyorsunuz diyelim ki not hesabı yapacaksınız. Yapmanız gereken ilk şey Scanner objesi oluşturmak, bu da ne diyebilirsiniz çok normal, diyelim ki scanneri öğrendiniz daha sonra onun içinde bulunan metodları öğrenmeniz gerekir eğer kullanıcıdan tam sayı alacaksanız oluşturuğunuz nesnenin referansının adından sonra .(nokta) yazdıktan sonra o sınıftaki metodları tam sayı kabul eden metodu bulmalısınz (NextInt())  Okuduğunuz gibi ne kadar zor süreç birde bu konulara ilk defa kafa yoran biri ne yapsın. Peki Qbasic’te nasıl olur dersiniz onu da siz araştırın …

 

 

Bu yazıyı yazdığım vim  yazı editörünü korkmadan kullanmayı qbasic’te consol ekranında çok fazla kod yazmaya borçluyum. Eğer bilişim alanında bir kariyer hedefliyorsak siyah veya beyaz konsol ekranları ile hep baş başa kalacağız. Qbasic konsol ekranında çalıştığından kodlarımızı hep siyah ekran üzerinde yazıyoruz. Tabi bu sürede konsolun bazı özelliklerini de kullanmayı öğreniyoruz.

 

Hocalarımızın verdiği ödevlerin neredeyse hiç biri internet ortamında qbasic ile yazılmadığından verilen ödevi yapmak için mantığımızı çalıştırıp algoritmayı qbasicte kurmak zorunda kalıyoruz. Bu durum her ne kadar tembel arkadaşlarımıza kötü bir haber olsa da olması gereken bizim o algoritmayı öğrenmemiz başka sayfalarda yazılanları kopyala yapıştır yapmak değil. Eğer programlamaya giriş veya bu derse eşdeğer başka derslerde hocalarımız bize java,python gibi daha popüler dilleri anlatsalardı sizce verilen ödevlerin sizce verilen ödevlerin çoğu kopyala yapıştır olmazmıydı. Peki sonra ne olurdu belki dersten AA ile geçerdik peki ya sonra … Örnek vermek gerekirse google da java ile bubble sort aramasını qbasic ile bubble sort aramasını karşılaştırabilirsiniz.

 

Yazıma son verirken son bir kaç kelam etmek isterim. Okulda öğrendiğimiz programlama dilleri bizi iş yaşamında proje yazarken kullanacağımız en temel konular üzerine hazırlar. Bugün neredeyse hiç bir yazılımcı qbasic dilini kullanmıyor olabilir ancak kullandığı dilde qbasicte tam karşılığı olan döngüleri karar yapıları(if) fonksiyonları kullanıyorlar. Bu da demek oluyor ki qbasic öğrenirken aynı zamanda diğer dillerde kullanılan ifadelerin nasıl çalıştıklarını öğreniyoruz. Başka dile geçtiğimiz de öğrenmemiz gereken tek şey o dilde if nasıl yazıldığıdır. Başka hiç bir şey değil. İşte mantığımızı kullanmak böyle güzel şeylere vesile oluyor,bir kez öğreniyoruz, aynısını hiç ezberlemeden farklı ortamlarda kullanabiliyoruz. Son olarak okulda ki dersler ile programla dillerini birbirlerine karıştırmayın, dersler bize bir veya bir kaç konu hakkında bilgi verir biz o konuyu programlama dilleri ile gerçekleriz yani derslere o derste anlatılan programlama dilinde isimlendirmek yerine dersi normal ismi ile anmak o ders hakkında bizi daha fazla ileriye götüreceğini inanıyorum. Son bir örnek Veri yapıları ve algoritmalar dersine java dersi deyip veri yapıları ve algoritmaları arka plana atmak bizi java da ön plana çıkarmaz …

Kalın Sağlıcakla …

Yazar

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu