SAP HR DANIŞMANI OLAN KADIN BİLİŞİMCİMİZ: GÖZDE KAYALAR
SAP HR DANIŞMANI OLAN KADIN BİLİŞİMCİMİZ: GÖZDE KAYALAR
Gözde Kayalar, Cumhuriyet Üniversitesi 2013 mezunu. İş hayatına Üniversite 3. sınıfta atılıp, kendini geliştirmeye başlayan mezunumuz aynı şirkette 3 yıldır SAP HR Danışmanlığı yapıyor. Kadın Bilişimcimizle yaptığımız röportaja gelin hep beraber bakalım…
“Öncelikle gerçekten çok güzel bir çalışma yapıyorsunuz hepinizi tebrik ediyorum, elimden geldiğince de destek olmaya çalışacağım, başarılar diliyorum hepinize.”
-Neden Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü tercih ettiniz ?
Tercih döneminde çok arada kalmıştım, yazabileceğim tüm bölümleri listelemiştim, tercihlerin son gününde internetten araştırdım ve geleceğin en iyi meslekleri arasında Yönetim Bilişim Sistemleri vardı. Teknoloji sektörünün her zaman varolacak bir sektör olması da tercih etme sebeplerimden birisiydi. Biliyorsunuz Türkçe Matematik öğrencisinin çok fazla tercih seçeneği olmuyor. Bu yüzden kendime en yakın olan bölümler arasında gördüğüm için Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü tercih ettim.
-Bir YBS’cinin olmazsa olmaz özelliği ne olmalı ?
Ünversitede bir hocamız bize “Ekmeğini tuştan çıkaranlar” derdi. Bu söze dayanarak tabi ki bilgisayar ile uzunca vakit geçirmeyi sevmeli diye düşünüyorum. Bir Yönetim Bilişimci, Girişimci olmalı. Şuan sizin yaptığınız Girişimcilik için güzel bir örnek mesela. İnsanlarla çok rahat bir şekilde iletişime geçebiliyor olmalı. Çözüm odaklı olmalı, araştırmacı olmalı, her zaman hazır bilgi sahibi olamıyorsunuz saatlerce çok ufak bir sorunu araştırabiliyorsunuz.
–Üniversite döneminde kendinizi geliştirmek adına hangi alanlara yöneldiniz ?
3.sınıf olana kadar kendimi geliştireceğimi düşündüğüm birçok seminere katıldım, yapılan projeleri takip etmeye çalıştım. Fakat çok erken çalışmaya başladığım için daha sonrasında kendi alanıma yöneldim. 3.sınıfta SAP ile tanıştım ve çalışmaya başladım. Ve kendimi o alanda geliştirmeye başladım. 3 yıldır da SAP HR Danışmanlığı yapıyorum.
-YBS’yi tercih edecek arkadaşlara ne gibi önerileriniz bulunuyor ?
Öncelikle bölümü çok iyi tanımaları gerektiğini düşünüyorum. Bölümü araştırmalılar, hangi dersler verildiğini görmeliler ve kendilerine uygun olup olmadığına karar vermeliler. Çünkü üniversite sadece mezun olma zorunluluğu olan bir kurum olmamalı kişi için, okurken sevdiğiniz bir bölüm olması ve ilerisini görebiliyor olmanız gerekiyor. Kendi dönemimde de gördüğüm birçok arkadaşım da bölümü çok net bilmediği için özellikle yazılım derslerinde çok zorlanmışlardı. Bu yüzden kendilerine uygun bir bölüm olduğunu düşünen herkesi bölümümüze bekliyoruz.
-Şuan SAP HR Danışmanı olarak çalışıyorsunuz. Yaptığınız işlerden biraz bahseder misiniz ? SAP, bir YBS’ci için ne ifade ediyor ?
Aslında SAP çok geniş bir kavram bundan uzun uzun bahsetmem gerekir ama ben kısaca açıklamaya çalışacağım. Yönetim Bilişim Sistemlerine en çok benzeyen iş alanının SAP Danışmanlığı olduğuna inanıyorum. Hem Bilişim hem de İşletme derslerini aldığımız için her 2’sinin karıştırılmış hali olarak görüyorum SAP’yi. İş hayatımda hem yazılımsal bir şeyler yaparken hem de insan kaynakları süreçlerine hakim olmam gerekiyor. Ya da bir SAP finans danışmanının da muhasebe süreçlerine hakim olması gerekiyor. Bölüm bu açıdan SAP sektörüne çok yatkın.
SAP, Modül ve ABAP olarak ayrılıyor diye düşünebilirsiniz. Modül kendi içinde İnsan Kaynakları, Finans, Satış Dağıtım, Üretim vb. dallara ayrılıyor. Her bir modül için danışmanlar kendi alanlarında uzmanlaşıyor. Her şirketin ihtiyacına göre modüller bazında analizler yapılarak şirkete kurulumun yapılması sağlanıyor. Bu süreçte siz hangi roldesiniz diye sorarsanız. Analizi yapıyorsunuz, müşterinin isteklerini ve kendi iç süreçlerini öğreniyorsunuz, müşteri süreçlerini SAP’ye entegre etmek için çalışıyorsunuz. Bu projenin ilk adımıdır ve kavramsal tasarım olarak isimlendirilir. Daha sonra sistemde bu istenilen süreci ve tasarımı geliştirmeye ve uyarlamaya başlıyorsunuz. Bunlar tamamlandıktan sonra şirketin kullanıcılarına ( SAP kullanacak olan tüm herkese) bu sistemi öğretmeye başlıyorsunuz ve proje kapanışıyla projeyi sonlandırıyorsunuz. Aslında bu şekilde anlatınca çok kısa görünse de 1 yıllık bir süreçten bahsediyorum(Proje büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değişebiliyor). Bu süreçte SAP danışmanından beklenen, iyi analiz yapıyor olması, sabırlı olması, iyi iletişime geçiyor olması ve hızlı bir şekilde çözüm odaklı olmasıdır.
LinkedIn : tr.linkedin.com/pub/gözde-kayalar/55/45b/271
Facebook : https://www.facebook.com/gozde.kayalar.3