
TECRÜBELERİNİ ÖRNEK ALABİLECEĞİMİZ BİR YBS MEZUNU: ÖZGE ALTAY
TECRÜBELERİNİ ÖRNEK ALABİLECEĞİMİZ BİR YBS MEZUNU: ÖZGE ALTAY
2001 Marmara Üniversitesi İşletme Enformatiği bölümü mezunu olan Özge Altay, 2007-2009 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi’nde MBA eğitimi almıştır. İş hayatına Junior Ürün Müdürü olarak başlayıp sırasıyla Ürün Müdürü, Kıdemli Ürün Müdürü, Grup Ürün Müdürü ve Pazarlama Müdürü olarak çeşitli pozisyonlarda devam etmiştir. Kendisine yöneltmiş olduğumuz sorulara gelin hep beraber bakalım…
-Neden Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü tercih ettiniz?
Ben üniversiteye 1997 yılında girdim. 90’lı yılların sonlarına yaklaşılan o dönemde Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve İşletme bölümleri en popüler meslekler arasındaydı. Ben de meslek seçimimi yaparken hem çok fazla ilgi duyduğum ve eğitimini almak istediğim “İşletme” bölümü ile, organizasyonların yönetilmesi noktasında giderek çok daha fazla öneme sahip olacağına inandığım “Teknoloji”nin birleşmesinden oluşan “Yönetim Bilişim Sistemleri” bölümünü tercihlerim arasında üst sıralara yerleştirdim.
-Bir YBS’cinin olmazsa olmaz özelliği ne olmalı?
En genel tanımıyla bir YBS uzmanı; bilgisayar sistemleri yolu ile elde edilen bilgileri Yönetim ve İşletme alanlarındaki sorunların çözümüne uygulayabilen kişidir. Bu tanımdan yola çıktığımızda bir YBS uzmanının olmazsa olmaz özellikleri; teknolojiye ve teknolojik gelişmelere ilgili, yaratıcı ve analitik olması ve bunların yanısıra sistemi bir bütün olarak görerek ortaya çıkan problemleri en doğru ve optimal şekilde çözebilme yeteneğine sahip olmasıdır.
-Üniversite döneminde kendinizi geliştirmek adına hangi alanlara yöneldiniz?
Üniversitede okurken başlangıçta amacım daha çok “teknik” alanda kendimi geliştirmekti, bu nedenle de en zayıf olduğum alan olan “yazılım” konusunda çeşitli kurslara ve programlara devam ettim. Fakat son sınıfta “teknik” alanlardan ziyade finans alanında ilerlemeye karar verdim.
-Profesyonel iş hayatınızda bugüne kadar yaptığınız işlerden kısaca bahseder misiniz?
Üniversitede gerek işletmeye yönelik, gerek yazılım da dahil olmak üzere teknik alanda birçok ders aldım. Son sınıfa geldiğimde yönelmek istediğim alanın “finans” olduğuna karar verdim. Ve son sınıfta okurken bir ilaç firmasında finans alanında staj yapmaya başladım. Önce part-time olarak başlayan staj sürecim, okulun bitmesi ile birlikte tam zamanlı bir çalışma hayatına dönüştü. Finans alanında yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra karşıma yine çalışmakta olduğum aynı ilaç firmasında “pazarlama” departmanında bir iş imkanı doğdu ve ben esasen tam olarak ne istediğime karar veremediğim için, şansımı pazarlama departmanında da denemeye karar verdim. Ve o günden bu yana ilaç sektöründe pazarlama alanında çalışmaktayım. İlk olarak Junior Ürün Müdürü olarak başladığım pazarlama departmanındaki görevime sırasıyla Ürün Müdürü, Kıdemli Ürün Müdürü, Grup Ürün Müdürü ve Pazarlama Müdürü olarak çok çeşitli pozisyonlarda görev aldım. Halen Recordati İlaç firmasında Pazarlama Müdürü olarak görev yapmaktayım.
-YBS bölümünü tercih edecek arkadaşlara ne gibi önerileriniz bulunuyor?
Yönetim Bilişim Sistemleri bugünün ve geleceğin yıldız bölümlerinden; bu benim samimi görüşüm. YBS, çağın gereksinimlerini karşılamak için olmazsa olmaz bölümlerden biri olacak ya da olmalı! Bu bağlamda bu bölümü tercih edecek genç arkadaşlarıma en büyük önerim her daim kendilerini geliştirmeye açık olmaları olacaktır. YBS, teknolojiyi içinde barındıran ve organizasyonun işleyişini en optimal hale getiren ve/veya işletmenin problemlerini teknoloji yardımı ile kuracağı en optimum sistemler ile çözmeyi hedefleyen bir disiplin olduğu için, bu alanda ilerlemek isteyen her arkadaşımın her daim kendisini geliştirmesi ve özellikle teknolojiyi ve her türlü yeniliği çok yakından takip etmesi gereklidir. Bununla birlikte YBS eğitimi, kişilerde, büyük resmi görebilme ve “problem çözme” kabiliyetini geliştirmektedir ki bu da işletme içerisinde hangi alanda çalışılırsa çalışılsın, kişilere olaylara yaklaşım ve problemleri çözme konusunda önemli bir vizyon sağlamaktadır.
-Mezun olduğunuz yıldan bu yana, sizce iş hayatında MIS adına ne gibi değişiklikler ve gelişmeler meydana geldi?
Bilgi günümüz toplumlarında stratejik bir kaynak haline gelmiştir. Bilginin eskiye oranla daha kapsamlı olması ve çağdaş yöntem ve araçlarla işlenmesi zorunluluğundan dolayı bilişim teknolojilerini kullanan modern iş dünyasında da bilgi işlem merkezleri, sistem geliştirme birimleri ve proje geliştirme bölümleri daha da yaygınlaşmıştır ve bu birimlere ve bu birimlerde görev alacak olan kalifiye uzmanlara ihtiyaç da artmaktadır. Organizasyonlar varlıklarını sürdürüp geliştirme, kendileri ile ilgili bilgileri üretip, saklama, planlama ve değiştirme işlemlerini hızlı ve sağlıklı bir şekilde oluşturmak için bu alanda gelecek bilgileri kullanma zorunluluğu duymaktadır. Ve bu zorunluluk git gide artacaktır, zira yöneticilerin karar vermesini kolaylaştırmak için, değişik yerlerdeki bilgileri toparlayarak, bütün halinde sunmak, Yönetim Bilişim Sistemleri’nin en önemli görevlerinden biridir.
LinkedIn : tr.linkedin.com/pub/ozge-altay/24/b25/915/tr