İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
10 Soruda İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü (İSTE-YBS)
Herkese merhaba arkadaşlar, ”
10 Soruda Üniversite Serisi “adlı röportajımızı sizlerin de en çok merak ettiği İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü ile yapıyoruz. Yazılı röportajımızı İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zafer BOZYER ile yaptık. Değerli hocamıza yöneltiğimiz 10 soru ile İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü hakkında sizlere bilgiler elde ettik. Tercih döneminde olan ve Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü adaylarının merak ettiği bir çok konuya değinip aydınlattık. Eğer siz de İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü düşünüyorsanız röportajımız sizlere bir yol olacaktır.
1)Kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, Dr. Öğr. Üyesi Zafer BOZYER . İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü bölüm başkanıyım. Ayrıca İSTE e-Spor Topluluğu akademik danışmanlığı ile İSTE Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğü görevini de yürütmekteyim. Yönetim Bilişim Sistemleri alanında 10 yılı aşan bir deneyimim var ve 2016 yılından itibaren de İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde görev yapıyorum.
2) Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nü açıklar mısınız?
Bölümümüzün adını oluşturan kelimelerden yola çıkarsak Yönetim Bilişim Sistemleri, Yönetim bilimi ile bilgi teknolojilerini sistem yaklaşımıyla birleştiren interdisipliner bir programdır. Kimi zaman karşılaşılabildiği üzere “bilgisayarlı işletme” veya “işletme bölümünün bilgisayarlı olanı” söylemi kesinlikle doğru değildir. YBS’yi sadece “yazılım geliştirme” olarak da değerlendirmemek gerekir. İşletme ve bilgisayar bilimleri YBS’ye katkı sağlayan disiplinler arasındadır. YBS’yi “bilişim ile yönetmek” ve “bilişimi yönetmek” olarak değerlendirmek gerekli diye düşünüyorum. Zira yakın gelecekte bu ikisini yapabilenler oldukça değerli olacaklar. Yukarıda bahsettiğim genel kavramları aldığınız eğitim ve ilgi alanınıza göre çok farklı alt kavramlara bölmek ve mesleklerle genişletmek mümkündür. Örneğin; veri tabanı uzmanı/yöneticisi, veri analisti, insan-bilgisayar etkileşimi uzmanı/mühendisi, dijital dönüşüm uzmanı, vb…
3) İskenderun Teknik Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü olarak nasıl bir fakülteye sahipsiniz?
İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi bünyesindeyiz. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümümüz dışında Ekonomi, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik ve bu yıl ilk defa öğrenci alacak olan Lojistik Yönetimi bölümlerimiz ile güçlü ve donanımlı bir fakülteye sahibiz. Yeni yapılan binamıza taşındık ve öğrencilerimize oldukça yeterli fiziksel imkanlar sunmaktayız.
4)İskenderun Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğrencileri için Staj imkanlarınız var mı?
Staj yapmak zorunlu değil. Ancak staj yapmak isteyen öğrencilerimizi destekliyoruz. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) genelinde tüm bölümler “İş Dünyası ile Entegrasyon” adını verdiğimiz bir programa dahildir. Bu program kapsamında eğitiminizin son yarıyılında 6 ay boyunca bir işletmede çalışabiliyorsunuz. Ancak İDE stajdan daha kapsamlı ve öğrencilerimize çok daha fazla imkân ve fırsatlar sunan bir programdır. Üniversitemizden bağımsız olarak İSTE-YBS bölümümüzde “Sektör Mentörlüğü” adını verdiğimiz bir uygulamamız bulunmaktadır. İSTE-YBS’ye kayıt yaptırdığınız anda (evet 1. sınıftan itibaren) sektörde çalışan deneyimli bir YBS uzmanı ile eşleştirilirsiniz. Eğitim hayatınız boyunca sektöre ve kariyerinize ilişkin soruları akademisyenler dışında sektörde çalışan bir uzmana iletme ve destek alma fırsatına sahip olursunuz. Mentörünüz ile kuracağınız iletişim ile görev yaptığı firmada çalışma, staj yapma fırsatları elde edebilirsiniz.
5) İskenderun Teknik Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü olarak Yurtdışı imkanlarınız (Erasmus, Mevlana, vb.) değişim programları var mı?
Her üniversite gibi evet var. Anlaşmamız olan üniversiteleri artırmak için farklı üniversiteler ile de görüşüyoruz. Ancak Covid-19 pandemisi nedeniyle görüşmeler şimdilik yavaşlamış durumda. Kampüsümüzde bulunan Uluslararası İlişkiler Ofisi öğrencilerimize değişim programları konusunda her türlü danışmanlık hizmetini sunuyor.
6) İskenderun Teknik Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nün diğer Üniversitelerden/Bölümlerden farkı var mı?
Çok farkımız var ancak hepsi bu röportaja sığmayacaktır. Bu nedenle bazılarını vurgulayacağım.
Proje odaklı bir bölümüz. Teorik olarak öğrenilen her konuyu uygulamak bizim için oldukça önem arz ediyor. Geçtiğimiz yıl ilk defa öğrenci aldık ve sadece bir yıl içerisinde (pandemiye rağmen) 1. sınıf öğrencilerimiz ile projelere yarışmalara katıldık. Öğrencilerimizin %74’ü bir proje veya yarışmada görev aldılar. Halen devam eden bir bilimsel araştırma projemiz (BAP) ve Teknofest2020’de finale kalan bir çalışmamız bulunuyor. Bunlar dışından Ekim-Kasım aylarında çağrıya çıkacak olan Tübitak Öğrenci Proje çağrıları için hazırlıklar devam ediyor.
Sektör Mentörlüğü ve MISCoin adını verdiğimiz bize ait iki sistemimiz var. Sektör Mentörlüğü sisteminden yukarıda bahsetmiştik. Her öğrencimizi sektörden bir YBS uzmanı ile eşleştiriyor ve alana ilgisini canlı tutuyoruz. MISCoin sistemi ise öğrencilerin değerlendirildiği bir puan sistemi olarak tasarlandı. Her bir öğrenci derslerle birlikte, katıldıkları sosyal faaliyetler, projeler, yarışmalar, vb. çalışmalarından puan kazanıyor. Bu puanlar daha sonra iş imkanlarında, özel staj fırsatlarında, kontenjan limiti olan etkinliklerde avantaj sağlıyor. Yani öğrenciler sadece not ortalamaları ve derslerdeki başarıları ile değil sosyal yetenekleri de dikkate alınarak değerlendiriliyor. Tam bir YBS uzmanının olması gerektiği gibi… Detaylı bilgileri internet sayfamızda ve sosyal medya hesaplarımızda bulabilirsiniz.
Son olarak “Karışık Gerçeklik Uygulamaları” ve “İnsan-Bilgisayar Etkileşimi ve Deneysel Ekonomi” adı altında iki adet laboratuvar kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu laboratuvarlarda yer alacak Artırılmış Gerçeklik gözlüğünü temin ettik. Göz izleme cihazımız ile beyin elektrik sinyallerini toplayacağımız Elektroensefalografi (EEG) cihazımızı Kasım 2020’ye kadar temin etmiş olacağız. Tabii ki bu cihazları projeler ile sağlanan bütçelerle alıyor ve bölüme kazandırıyoruz.
7) İskenderun Teknik Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nün eğitim dili nedir ve İngilizce hazırlık var mı?
Eğitim dilimiz Türkçe’dir. Bu nedenle hazırlık programımız bulunmuyor.
8) İskenderun Teknik Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü eğitim müfredatı hakkında bilgi verir misiniz?
Yukarıda Yönetim Bilişim Sistemlerini tanımlarken kullandığım “bilişimle yönetmek” ve “bilişimi yönetmek” için gerekli olacak tüm yetenekleri kazandıracak nitelikte derslerimiz var. Eğitiminiz yazılım ağırlıklı mı yoksa işletme ağırlıklı mı sorusuna şiddetle karşıyız. YBS eğitimi farklı alanların belirli oranlarda tümleştirilmesi ile verilemez. Müfredat ile aktarılması gereken bir YBS uzmanının ihtiyaç halinde gerekli olan disiplinleri doğru şekilde kullanabilmesidir. İş hayatınızda karşılaşacağınız bazı problemlerde yönetici, bazı problemlerde bilişimci yönünüzü daha fazla kullanmanız gerekir.
9) İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünü tercih edecek öğrencileri neler bekliyor?
Bol bol uygulama ve yarışma ve proje çalışması bekliyor. Ama üniversitemizin kısaltmasında olduğu gibi İSTE’rler ise… Yani İSTE-YBS’de çalışmalara tam destek veriyoruz.
10) Son olarak hem YBS öğrencilerine hem de YBS adaylarına neler söylemek istersiniz?
Öncelikle YBS öğrencilerine okudukları bölümün kıymetini bilmelerini ve önemini unutmamalarını tavsiye ediyorum. Hangi üniversitede eğitim alıyorsanız alın, başarılı bir YBS uzmanı olmak sadece sizin elinizde. Akademisyenler sadece bir rehberdir. Rehberinizi doğru seçin ve asla dersler ile yetinmeyin. Aday arkadaşlara ise YBS eğitiminin hiç bitmediğini ve üniversite eğitiminden sonra da sürekli kendilerini geliştirmeye devam etmeleri gereken bir meslek seçmek üzere olduklarını söylemek isterim. YBS, bilgisayar başında zaman geçirmeyi sevmeyen ve özellikle teknolojiye ilgi duymayan birisi için doğru bölüm olmayabilir. Tercihlerinde bunu dikkate alsınlar. Bizleri @isteybs kullanıcı adı ile sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirler.
Bizi kırmayıp bize vakit ayırdığı için değerli hocamız, Dr. Öğr. Üyesi Zafer BOZYER ‘ e teşekkür ediyoruz.
Umarım röportaj serimiz sizlere fikir sunmuş ve tercihlerinizde yardımcı olmuştur.
Görüş ve önerilerinizi yorum kısmına yazabilir ve sizler için daha faydalı içerikler oluşturmamızı sağlayabilirsiniz.
Bir sonraki Röportaj serisinde görüşmek üzere.