YBS Mezunu Halit TÜTÜNCÜ
Bugunkü röportajımız Burdur M.Akif ERSOY Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunundan Halit TÜTÜNCÜ ile yaptık.Buyrun sizlere 15 Sorumuzun 15 cevabı …
1)Ben kimim ?(Kendinizden Bahseder misiniz?
Selamlar Ben Halit TÜTÜNCÜ. 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri mezunuyum.
2)Sizce Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir ?
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü benim tabirim ile 3’ü bir arada bir bölümdür. ” İşletirken bilişimle yönetmek “diyerek özetliyorum.
3)İngilizce hazırlık okunmalı mı ?
Bizim üniversitemizde seçmeliydi,zaman kaybı daha sonra eğitimini alır 1 senemi boşa vermemiş olurum veya erken mezun olurum diye tercih etmemiştim. Ama zaman geçince öğrenme becerisinin zayıflaması yüzünden eğitimler ile hazırlık okuyan öğrenci kadar iyi olamadım. Bence ya eğitimler çok iyi erkenden alınmalı yada hazırlık okunmalı.
4)Hangi Pozisyonlarda çalışabiliriz?
Bu soruya mezun arkadaşlarım ile yanıt vermek istiyorum. Arkadaşlarımdan Kalite Yöneticisi,Dijital Medya Uzmanı,Akademisyen,Fabrika Üretim Dep. Çalışanı,Hastane IK Çalışanı,Teknokentte Yazılımcı gibi Ünvarlar ile çalışıyorlar. Peki ben hangi sektördeyim ? Aşağıda ki sorularda cevabını bulabilirsiniz 😊
5)YBS İçin Devlette çalışma imkanı var mı ?
Evet var,muvazzaf subaylık,işletme tarafından memurluk gibi birkaç alan daha mevcuttu diye hatırlıyorum.
6)Size Göre Özel Üniversite Mi Yoksa Devlet Üniversitesi Tercih edilmeli ?
Aslında bu ayrım doğru bir ayrım değil. Bence YBS için üniversitenin bir farkı yok. Tabi ki ufak tefek imkan farkları olacaktır ama 4 yılın sonunda okulunuzun değil portföyünüzün nasıl olduğu önemlilik arz ediyor.
7)Bir YBS’ cinin olmazsa olmaz özelliği Ne Olmalı?
Atik,Takım Çalışmalarına Yatkın ve İdare edebilme vasıfları olmalı diye düşünüyorum.
8)Peki Neden YBS Tercih Ettiniz?
Lise hayatım bittiğinde Bilişim Teknolojileri bölümü Veri Tabanı Programcılığı mezunuydum. Bazı ufak çaplı işletmelere program kodlarken işletme disiplinine karşı birçok bilgiyi bilmediğimi,uzak olduğumu gördüm. Bölüme ilk girerken işletme bilgilerini öğrenip daha güzel daha mantıklı kodları yazmak istiyordum. Ama 4 Yılın sonunda alanım birden biri değişti.
9)Üniversite hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek adına hangi alanlara yöneldiniz ?
Öncelikle ilk 3 ayda düzenlenen etkinliklere katılmakla başladım. Bu etkinliklerde bir hocadan üretin saksıda fesleğen,yazı,hatta bir cümle bile olsa üretin kelimelerini duydum. Daha sonra hocam ile tanışarak bol bol rahatsız ederek bir web sitesi açtım. Kendi adıma açtığım bir blog olacaktı,ama tercih döneminde yaşadığım sorunlar üzerine yazdım.
Bununla beraber tasarım, dijital pazarlama ve proje yönetimi alanlarında kendimi geliştirmeye çalıştım.
10)Mezun olduğunuz yıldan bu yana, sizce iş hayatında MIS adına ne gibi değişiklikler ve gelişmeler meydana geldi?
10.Öyle eski bir mezun değilim daha 2 sene oldu 😊. Bence sektördeki en önemli değişim beyaz yaka veya çalışan sayısının azalması oldu. İşverenler artık belirli departmanlar dışında (Muhasebe,IK,Finans vb.) birden fazla alanda nitelikli personel çalıştırmak istiyor. Örneğin Bilişim Departmanında E Ticaret de görevli iseniz, ürünlerinizi sunmak için ihtiyaç duyacağınız görsellerin fotoğraf çekimini, temizleme işlemini ve anahtar kelimelerini ayarlamanız lazım. Anlıyacağınız birden fazla birbiri ile ilişki alanda kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeyin.
11)Çalışıyor musunuz ? İşe girme Sürecinizi anlatır mısınız?
(İşe girerken neler ile karşılaştınız ) ?
Evet. Özel 2 firmanın ortak Sosyal Medya Uzmanı olarak çalışıyorum. İşe girerken ülkemizde maalesef askerlik sorundu. Bende mezun olduğum ilk sene askerliğimi Yedek Subay olarak yaptım. Daha sonrasında terhis olmama 2 ay kala iş arama sürecim oldu. Ankara ve Konya merkezli 60 iş ilanına başvurdum. 4 firmadan geri dönüş aldım. 1 haftada 4 firma ile görüştüm. İlk iş görüşmelerinde ücretler sizin moralinizi bozabilir,4 Yıl okudum bu ücret ne diyebilirsiniz birde 45 saat çalışma düzeni yani haftada 8 saatten 40 saat + cumartesi günü yarım gün size biraz farklı gelebilir. Tedirgin olabilirsiniz ama yılmadan özveri ile başvurularını yapın ve görüşmelerden sonra üzgün olmayın.
12)Hangi Üniversite Seçmeliyim ?
Tamamen Kendinizi Geliştirebileceğiniz üniversiteyi seçmenizi tavsiye ederim. Örneğin soğuk havalarda dışarı çıkmayı sevmiyorsunuzdur Sivas’ı tercih edin,böylece sosyal faaliyetlerden kış süresinde uzak kalır kendinizi geliştirmek için adımlar atarsınız. Sosyal Faaliyetlerden önemsiz mi hayır bir çok alanda oldu gibi ybs de sosyal faaliyetlerde önemlidir. Benim tavsiyem Şehir ve Eğitimini göz önüne almak. Örneğin Burdur küçük bir ilçe İşletme %60 Yazılım %40 olarak eğitim vermekte. Sizde şehirleri ve üniversiteleri böyle kategorize edip tercihlerinizi buna göre vermelisiniz.
13)Bölümü Bilişim ağırlıklı olarak mı yoksa Yönetim ağırlıklı olarak mı okusam ?
Tamamen kişisel tercih,ben işletme öğrenip yazılımı ilerleteceğim diye düşünürken Dijital Pazarlama alanında ilerledim 😊
14) 1 Milyon Yazılımcı Projesi YBS’ni Nasıl Etkileyebilir?
Bence eğitim yönünden yazılım alanına yönelen Yönetim Bilişimcileri görebilir.
15)YBS bölümünü tercih edecek arkadaşlara ne gibi önerileriniz bulunuyor?
Ev-Yurt-Okul üçgeninde bulunacaksanız YBS ‘yi tercih etmeyin derim. Üzülen arkadaşlarımı görüyordum. Gezecekseniz, Öğrenecekseniz, Bilgiye tecrübeye aç olacaksanız bu bölümü tercih etmenizi öneririm. Aksi takdirde biraz zorlanacağınız bir 4 yıl geçireceksiniz.
http://halittutuncu.com/