Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
10 Soruda Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
Merhaba arkadaşlar,
Sizler için röportajlarımıza son hızla devam ediyoruz.
10 Soruda Üniversite Serisi röportajımızı Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü koordinatörü olan Assist. Prof.Dr MEHMET ISLAMOGLU ile yaptık.Değerli hocamız sizler için sorularımızı cevaplayıp sizleri aydınlattı.
Buyrun hep beraber 10 soru ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünü tanıyalım .
1)Ben kimim? (Kendinizden bahseder misiniz)?
Lise yıllarında bilgisayarın ve işlemcilerin içlerinde neler olup bittiğini merak ettiğimden, biraz da geceleri fazla Amerika rüyası gördüğümden, Türkiye’de tıp okumak yerine ABD’de Cornell Üniversitesinde tam burslu olarak o zamanın tabiriyle ‘elektrik, elektronik, ve bilgisayar mühendisliği’ okudum. Program yazmak ve kodlamayı sevemediğimden veya yapamadığımdan olacak, genelde endüstri mühendisliği, ekonomi, ve sosyal bilimlerde A notu çekerek mastere yeterli averajla mezun oldum. Her nedense bu durum hala her iki bilgisayarcıdan birinin kaderi olmaya devam etmektedir. Her neyse iyi bir kadermiş çünkü aynı üniversitede yönetim masterini çok daha severek ve ilgiyle okudum. İşletmelerde bilgisayarların (o zaman bilişim kelimesi pek yoktu) uygulama potansiyellerini öğrendikçe bu alanda ilgim olduğunu farkettim. London School of Economics’te enformasyon sistemleri doktorası sonrası DAÜ’de işletme bölümüne katıldım ve halen yönetim bilişim sistemleri programı koordinatörü olarak çalışmaktayım.
2) Sizce Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir?
Bir yandan veri toplama, verileri doğru yorumlayarak enformasyon üretme ve kararlar alabilme, diğer yandan da eşgüdüm, işbirliği, üretkenlik, ve yenilikçilik amaçlarıyla bilgi üretimi ve paylaşımı alanlarında yönetim bilimine katkı yapan bölümdür.
Basitçe söylemek gerekirse bilişim yetenekleri gelişmiş yöneticiler yetiştiren bir bölümdür. Peki yönetim bilişim uzmanı tam olarak ne yapar ?
Karar ve enformasyon ihtiyaçlerı belirlenmeden, yönetim bilişimciye konuşmadan , enformasyon sistemini donanımcı mühendise veya yazılımcıya yaptırtmak, doğru beslenmek için diyetisyene gitmeden neler yeneceğini manava ya da ahçıya sormaya benzer.
Önce firmanın önceliklerine dayalı olarak, satış pazarlama, ürün tasarım üretim dağıtım tedarik zinciri, insan kaynakları, finans alanlarında, ne tür kısa ve uzun vadeli kararlar almak gerekecek ? Bu kararların alınmasında ne tür enformasyonlar faydalı olacak ? Hangi verilerden bu enformasyonlar çıkarılabilir ? Tüm bunların incelenmesi ve önceliklendirilmesi gerekir. Yönetim bilişim uzmanlarının ana görevlerinden biri budur.
Çoğu firmalar bunu bilgisayar mühendislerine yaptırdığından son model donanım yazılım ile faydalı faydasız birçok veri toplanmakta, kararlara destek bir şans kader meselesine dönüşmekte, neticede bilişim yatırımlarından etkin verim alınamamaktadır.
Bu sebeple ne yaptığını bilen profesyönel firmalar gittikçe artan ölçüde yönetim bilişim sistemleri mezunlarından işletme kademelerinde bilişim yönetiminde faydalanmaktadırlar.
3) Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nasıl bir fakülteye sahipsiniz ?
YBS öğrencileri FİBAA akreditasyonlu işletme fakültesinden ve ASIIN akreditasyonlu Bilişim Teknolojileri Yüksek Okulundan dersler almaktadırlar. SAP entegre kaynak planlaması dersimiz de ABET akreditasyonlu Mühendislik Fakülteside verilmektedir. Fakültemiz ekonomi dünya sıralamalarında Shanghai 2020 listesinde ilk 500de yer alabilmiştir. Fakülte olarak da dünyada 600-800 bandında yer almaktayız. Çoğu üniversitedekinin aksine biz yönetim bilişim öğrencileri için ayrı işletme ekonomi ders grupları açmıyoruz. Bizde YBS öğrencileri dünya sıralamasında yer alan hocalarımızla işletme ekonomi öğreniyorlar. Zor olmasına zor oluyor ama bu sayede işletme ekonomi temelleri çok daha sağlam kuruluyor.
4) Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü için Staj imkanlarınız var mı ?
Staj mecburi değildir. Böylelikle yaz aylarında 3er ilave ders alarak bir sene erkenden mezun olup iş dünyasına girme fırsatı vardır. Bu çoğu üniversitelerde staj mecburiyeti sebebiyle yoktur. Ben olsam mezun olup bir sene tecrübe edinmeyi yeğlerim çünkü tüm derslerinizi tamamlayınca yaşadığınız tecrübelerden daha fazla kazanımlar elde edersiniz. Bunun yanında yaz aylarında kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilerimize SAP firmasının kurumsal kaynak planlaması sistemleri ile ilgili sunduğu makul ücretli internet kurs ve sertifika programları gibi çeşitli firsatlardan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz.
5)Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nin Yurtdışı imkanları (Erasmus , Mevlana, Work and Travel vb.) var mı ?
Bu konuda en güncel bilgi için BURAYA tıklayınız. Ancak kimse kusura bakmasın bana gelip okulu dondurup bir semester ne yapsam hocam deseniz, Thiruvananthapuram’a ya da Shenzhen’e git derim. Thi…Ru..Vanan..thapuram, Hindistan’ın en büyük teknoparkı ve teknokentidir. Shenzhen ise Çin’in silikon vadisidir. Amerikan ve AB şirketleri, tüm argelerini, buralarda süratli ve çok makul maliyetlerde yapmaktadırlar. Bizim öğrencilerimize de artık ‘buralara gidin, kendinizi geliştirin, çevrenizi genişletin’ deme zamanı gelmiştir.
6)Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nün Diğer üniversitelerden farkı var mı ?
DAÜ dünya sıralamasında ilk 600-800 bandında bir üniversitedir. Ayrıca programlara girme koşulları, sıralamasına göreceli olarak, esnek ve kolay, okul ücretleri makul düzeydedir. Eğitim kalitesi ve yakın hoca öğrenci ilişkileri derslerle yetinmeyip kendisini daha da geliştirmek isteyen öğrencilere bilhassa avantaj sağlamaktadır. Buraya ahım şahım olmayan orta eğitimden gelip kendini geliştirip Türkiye’de ve İngiltere’de kendi bilişim şirketlerini büyüten öğrencilerimiz de vardır, buradaki yıllarını ezberle ve sohbetle geçirdiği için diploma aldığı halde bir baltaya sap olmayan öğrencimiz de vardır. Üniversitenin farkı kadar, öğrencinin azim ve çalışkanlık farkı da önem arzetmektedir.
7) Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümün eğitim dili nedir ve İngilizce hazırlık var mı?
Eğitim dili ingilizcedir ve gerçekten ingilizcedir. Yani hocalarımız ingilizce söylediklerini dönüp Türkçe anlatmazlar, anlatamazlar çünkü sınıfın %85i uluslararası öğrencilerden oluşur. Bu da gerçekten kulak doygunluğu yaratır ve ingilizce seviyenizi siz farketmeden yıllar içinde yükseltir. Hazırlık okulumuz vardır ancak dil öğrenmek meşakkatli bir uğraş olduğundan bir sene hazırlık genelde yetersiz kalabilmektedir. Bu sebeple öğrencilerimize işletme kelime hazinelerini, internetten ingilizce iş ve ekonomi haberleri okuyarak geliştirmelerini tavsiye ederim.
8)Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünün eğitim ders ağırlığı nasıl ?
İlk sene öğrencilerimiz genelde işletme ingilizcesi bilmiyorlarsa zorlanıyorlar. İkinci sene ise programlama dersleri ağır gelebilir. Daha sonrasında da dersler hafif geçmiyor çünkü tüm işletme zorunlu derslerini ve bilişim teknolojileri zorunlu derslerinin üçte ikisini almak durumundalar. Son sene ise bazıları master için averajımı yükselteceğim en kolay seçmeliler hangileri hatasına düşüyorlar.
9)Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümüne gelecek öğrencileri neler bekliyor ?
Üniversitenize gelecek öğrencileri neler bekliyor ? İçinde tatlı ve acı kurabiyeler olan bir sepet bekliyor. Sanırım en iyi yanımız akademik. Dünya sıralamasında ilk 600 kolay değil. Hocaların çoğu batıda kalburüstü yerlerden mezun.Hoca öğrenci ilişkisi, istisnalarımız hariç tabii, çok iyidir. Derslerin ötesinde kendinizi geliştirmek için hocalardan faydalanabilirsiniz. Bunun yanında kampüs güzel, rahat bir sosyal ortam var. Yaşam kalitesi ve maliyeti değişkendir, dikkatli olmak turist ve öğrenci tuzaklarına düşmemek için herşeyi sorarak bilgi toplayarak yapmak lazım. Acı kurabiyelerin arasında sanırım kazıkçı ev sahipleri (iyilerini bulmak vakit alır ama mümkündür), elektrik ve et fiyatları, ve sebze ve meyvenin değişken kalite ve çeşitliliği gelir. Ancak diğer taraftan Akdenizin en güzel kumlu sahilleri ve denizi bisikletle 10 dakika ötededir. Geceleri kulüplerin kafelerin partilerin sonu yoktur ama zaten yönetim bilişimci öğrencinin onlarla işi pek olmaz diye bahsetmiyorum. Bir de sizden ricam şu ‘Kıbrıs üniversiteleri’ tabirini duyduğunuzda lütfen DAÜ’yü diğerleriyle karıştırmayın. Mühim olan sizin hayata bakış açınız. Burada şikayet için sayısız sebep, bir o kadar da hayat boyu unutamayacağınız güzellikler var. Kime konuşursanız hikayenin sadece bir sayfasını duyarsınız.
10) Ve son olarak hem YBS öğrencilerine hem de YBS adaylarına neler söylemek istersiniz?
Üniversite önünüze konulan yemeği yediğinizde aferin alıp görevinizi tamamladığınız bir izci kampı değildir. Üniversite içinde çeşitli spor aletleri ve antrenörler olan ve herkesin herkesle rekabet ettiği bir spor salonudur. Biz hocalar, siz öğrencilere her alet nasıl çalışılır ve ne işe yarar sadece onu gösteririz. Siz de bu bana yeter diyorsanız ve salondan kendinizi zorlamadan kendinizi aşmadan ayrılırsanız, yeterince fayda almadan sadece para vermiş ve kendi kendinizi aldatmış olursunuz. Hazırlığı geçtim deyip yetinmeyin, ingilizcenizi geliştirmeye devam edin, hocalarınıza gidin kaynak isteyin, kütüphane, internet, youtube, ne varsa izleyin. Önümüzdeki dört sene ne ekerseniz, hayat boyu onun hasatını alacaksınız. DerslerleYetinmeyin. Böyle bir lüksünüz yoktur. Hayat rekabettir. Hayat için öğrenin.
Bizi kırmayıp bize zaman ayırdığı için değerli Doğu Akdeniz Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü koordinatörü Assist. Prof.Dr MEHMET ISLAMOGLU ‘ a ve YBSBLog Doğu Akdeniz Üniversitesi temsilcimiz
Ceyda ÜNAL ‘a teşekkür ediyoruz.
Görüş ve önerilerinizi yorum kısmına yazarak bize bildirebilir ve daha faydalı içerikler oluşturmamızı sağlayabilirsiniz.
Bir sonraki röportajımızda görüşmek üzere.