15 Soruda YBS SerisiRöportajYBS Dünyası

YBS Mezunu Halil KARAKUŞ

1)Ben kimim ?(Kendinizden Bahseder misiniz?)

İsmim Halil Karakuş. 1990 İstanbul Doğumluyum. 2011 Yılından itibaren kurumsal şirketlerde Bilgi Teknolojileri sektöründe çeşitli görevlerde bulundum. Türkiye’nin teknoloji devlerinden birinin IT departmanında teknik destek uzmanı olarak kariyerime başladım. Ardından Türkiye’nin iletişim şirketlerinden birinin genel müdürlüğünde kısa bir süre son kullanıcı desteği verdim. Daha sonra finans sektöründe ödeme sistemleri alanında 2 yıl boyunca uzman olarak görev yaptım. Vatani görevimi bitirdikten sonra şuanda 5. Yılımı doldurmak üzere olduğum global bir şirkette sistem destek analisti olarak görev yapmaktayım. Sistem destek analisti, eğitim uzmanlığı, proje analisti, proje bazlı iş zekası uzmanlığı gibi görevlerde bulundum.

Bilgi Teknolojileri alanında 9 yıldır yazılım desteği, teknik destek, uygulama testleri, proje analistliği ve program eğitimleri vermekteyim. Müşterilerin yaşadığı sorunlarla ilgili analiz ve testler yapıp sorunlarını tespit ederek çözümler sunmaya devam ediyorum.

 

 

Eğitim hayatım sırasıyla:

  • Lise – Ticaret Meslek Lisesi – Bilgisayar
  • Önlisans- Kastamonu Üniversitesi – Bilgisayar Programcılığı
  • Lisans- Anadolu Üniversitesi – İşletme Fakültesi
  • Yüksek Lisans -Dokuz Eylül Üniversitesi – YBS

 

2)Sizce Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir ?

Yönetim Bilişim Sistemleri; yönetirken bilişimle yönetmek diye tarif edebilirim. Bir kurumda müşterinin istediği durumu yazılımsal anlamda anlayıp  yazılımcıya, yazılımcının söylediğini iş birimine anlatıp aktarabilen aslında bir nevi köprü olan bir uzmanlık, sistem ve bölüm. İşletme – yönetim ve bilişim sistemlerinin ortak alanda buluştuğu bir bölümdür. Tamamen süreç yönetimini de ele alan, sistemi analiz eden, veriden anlamlı bir bilgi üretebilen ve bu veriyi de yönetime sunarak stratejik kararlar alınmasını sağlayan, uygulamalar üretebilen veya varolan uygulamaların, testlerle, güncellemelerle devamlılığını sağlayabilmek bu bölümün en önemli özellikleri olarak tarif edebilirim.

 

3)İngilizce hazırlık okunmalı mı ?

Okunursa katkı ve fayda sağlayacaktır.

 

4)Hangi Pozisyonlarda çalışabiliriz?

Bu konuda birçok uzmanlık söz konusu. Açıkçası öğrencinin kendi istediği alana göre yönelmesi ve araştırması uygun olacaktır.

Örnek vermek gerekirse İş Zekası Uzmanlığı, Kurumsal Kaynak Planlama Uzmanı, Sistem analisti, İş analistliği, Proje yöneticiliği, Veritabanı uzmanı, Sosyal Medya, E-Ticaret gibi birçok pozisyonda çalışılabilir.

 

5)YBS İçin Devlette çalışma imkanı var mı ?

Düzce Üniversitesinin bölümle ilgili alanında şu şekilde bir kaynak mevcut.

Özel sektörde daha çok alanda iş imkanına sahip olabilirler.

 

6)Size Göre Özel Üniversite Mi Yoksa Devlet Üniversitesi Tercih edilmeli ?

Şahsen ben Devlet üniversitesinde okumak istedim. Ancak tabi ki Özel üniversitelerde de bu bölüm tercih edilebilir.

7)Bir YBS’ cinin olmazsa olmaz özelliği Ne Olmalı?

Teknolojiyi yakın takip etmekle birlikte çözüm odaklı olmak, analiz edebilme ve planlı olmak. Gelişen teknoloji ile kendimizi de sürekli güncelleyen ve geliştiren birer kişiler olmak önemli.

 

8)Peki Neden YBS Tercih Ettiniz?

Ben eğitim hayatım boyunca bilgisayar ve teknoloji alanında ilerledim.    Teknolojik alanda oluşan sorunlara çözüm bulmak, işleri bilişimle kolaylaştırabilmek, oluşan hataları tespit edip giderebilmek için uğraştım.

Bilgisayar programcılığından sonra İşletme fakültesini bitirdim. YBS bölümünü yüksek lisansta seçme sebebim aslında bilgisayar programcılığı ve yönetimi de içeren bir bölüm olduğu için benim alanımda bana en uygun bölüm olduğunu düşündüğüm için tercih ettim.

9)Üniversite hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek adına hangi alanlara yöneldiniz ?

Önlisans eğitimim sırasında küçük çapta otomasyon uygulamaları, üniversitedeki seminerler ve sempozyumlar için Delphi, C Builder vs. gibi  programlarla gelen ziyaretçilerin kaydının oluşturulduğu, ziyaretçi girişinin yapıldığı kayıt programını ve veritabanını oluşturduk.

Ben önlisans eğitimimden sonra çalışmaya başladığım için daha çok çalışırken kendimi geliştirdiğimi söyleyebilirim.

Özellikle bankacılık alanında iken IT alanında yönetimsel anlamda ITIL sertifikasına sahibim.

Yazılım Testleri konusunda da ISTQB (CTFL) eğitimini almış bulunuyorum.

 

10)Mezun olduğunuz yıldan bu yana, sizce iş hayatında MIS adına ne gibi değişiklikler ve gelişmeler meydana geldi?

Yüksek Lisans 2020 Şubat Mezunuyum. 2011 yılından itibaren BT sektöründe çalışan biri olarak YBS’nin de kapsamında olan bazı alanlarda daha çok konuşulmaya ve projeler üretilmeye başlandı. Özellikle Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, yapay zeka ve makine öğrenimi, artırılmış gerçeklik, blockchain,  İş zekası ve özellikle de bilgi güvenliği gibi konular bu dönemde daha çok üzerinde durulan konular.

 

11)Çalışıyor musunuz ? İşe girme Sürecinizi anlatır mısınız?

(İşe girerken neler ile karşılaştınız )

IQVIA Şirketinde Sistem Destek Analisti olarak görev yapmaktayım. Şunu belirtmeliyim ki iş görüşmeleri herkes için ayrı bir deneyim. Başvurduğunuz şirketin neler yaptığını öncesinde araştırmak önemli. Birçok iş görüşmesi yaptım.  Bu konuda net olarak varsa deneyimlerinizi staj vs. üniversitede okurken yaptığınız projeleri ve katıldığınız seminerleri belirtmeniz faydalı ve avantajlı olacaktır. Daha sonra ise net olarak neyi hedeflediğinizi, neler yapmak istediğinizi, şirketin size neler sunduğunu sorarak ilerleyebilirsiniz. Ben genel hatlarıyla görüşmelerde bu şekilde ilerledim. İş görüşmelerinde olumsuz da olsanız denemekten, başvurulardan vazgeçmeyin. Özellikle Linkedin ve Kariyer.net’de güzel bir profil oluşturmak önemli.

 

12)Hangi Üniversite Seçmeliyim ?

Yüksek lisansını yapmış olduğum Dokuz Eylül Üniversitesi YBS bölümünü tüm öğrenci arkadaşlara önerebilirim. Özellikle bölüm başkanı değerli Hocam Prof. Dr. Vahap Tecim Hocamızın derslerden öte öğrencilere görüş ve vizyon katması, mesleğini gönülden yapan, öğrencilere fikirleri ile gece gündüz demeden destek olan, öğrencilerin gelişimi için elinden geleni yapan çok değerli bir akademisyendir. Tabi okumak istediğiniz üniversiteyi il, çevre koşulları, maddi-manevi açıdan da değerlendirmek gerekir. Kişiye göre değişebilir.

 

13)Bölümü Bilişim ağırlıklı olarak mı yoksa Yönetim ağırlıklı olarak mı okusam ?

Eğer yazılım konusunda bilginiz varsa veya bu alanda ilerlemek istiyorsanız ve bu noktada bir şeyler üretebilmek isteniyorsa bilişim ağırlıklı okumak daha faydalı olacaktır. Tercihim ikisinin de yakın olması. %50-%50

 

14)1 Milyon Yazılımcı Projesi YBS’ni Nasıl Etkileyebilir?

Güzel ülkemizin her zaman üretebilmesi çok önemli. Bu yazılım alanında da geçerli. Güzel proje olduğunu düşünüyorum ama içeriği görüp değerlendirmek gerekir. YBS’yi olumsuz anlamda etkileyeceğini düşünmüyorum. Kendini geliştiren her zaman bir şekilde kazanacaktır.

 

15)YBS bölümünü tercih edecek arkadaşlara ne gibi önerileriniz bulunuyor?

Bölümü okurken kesinlikle istediği alanla ilgili projeler yapmalı, konusuyla ilgili uzman kişileri takip etmeli. Seminerlere katılmalı. Artık tüm bölümler için geçerli olan bir durum ama 4 yıllık süre içerisinde okurken neler yaptığınız, farkınızı ortaya koyabilmek, stajlarınızda öğrendiğiniz, edindiğiniz deneyimler faydalı olacaktır. Özgeçmişinizi hazırlayıp Linkedin ve Kariyer.net gibi platformları aktif olarak kullanmanızı öneririm.

Bölümle ilgili bilgiler paylaşmaya çalıştım. Bölüm ile ilgili bilgi almak isteyen sorusu olan olursa her zaman memnuniyetle yardımcı olmaya çalışırım. Aşağıdaki iletişim bilgilerinden bana ulaşabilirsiniz.

 

İletişim:

http://www.halilkarakus.com/

https://www.linkedin.com/in/halilkarakus/

https://www.instagram.com/halilkrks/

 

Teşekkürler.

 

 

 

Yazar

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu