15 Soruda YBS SerisiRöportajYBS Dünyası

YBS Mezunu Okan ÇİL

 

Merhaba arkadaşlar,

Bugünkü “15 Soruda YBS Serisi “adlı röportajımızı bu SAKARYA Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, ilk öğrencilerden olan Okan ÇİL ile yaptık.

Bizi kırmayıp zaman ayırdığı için kendisine teşekkür eder  ve sorularımıza verdiği yanıtları sizinle paylaşıyorum.

1-) Ben kimim ? Kendinizden Bahseder misiniz?

        Merhabalar, Ben Okan ÇİL, 25 yaşındayım ve İstanbul’da yaşıyorum. Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün ilk öğrencilerinden olarak 2013 senesinde girdim. Bölümün, öğrencilerden özel sektör konusunda beklentilerinin çoğunu gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Bir çok sektörde çalışma imkanı bulduktan sonra bana daha yakın olarak hissettiğim dijital pazarlama alınında geliştirmeye karar verdim.

 

2-)Sizce Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir ?

Yönetim Bilişim Sistemleri tam anlamıyla anlaşıldığı takdirde bir şirketin bel kemiğidir diye biliriz. Üniversitede bize verilen derslere bakıldığında bir şirket için bir çok departmanına yönelik bilimsel bilgilere sahip olduk. Muhasebe, İktisat, Veri Yapıları, Algoritma, Pazarlama… diye belki onlarca ders söyleyebiliriz. Yeri geldiğinde müşterinin ne istediğini anlayabilen ve bu anladığını IT tarafına onların anlayabileceği dilden anlatabilen yeri geldiğinde ise IT, üst yönetim, pazarlama ve satışın buluştuğu ortak nokta diyebiliriz.

 

3-) İngilizce hazırlık okunmalı mı ?

        Hazırlık kesinlikle ama kesinlikle okunmalıdır. Bu konuda çok fazla bilgilendirme yapmak istiyorum. Öncelikle 1 sene hazırlık okumak KESİNLİKLE boş geçen bir yıl değildir. İlkokul ve lise de öğrendiğimiz ingilizce yeterli değildi. Şöyle düşünün üniversiteye geliyorsunuz ve 1 sene boyunca ingilizce öğreniyorsunuz. Ben bir gün boyunca 2 ders gramer sınıfında 2 ders laboratuvar sınıfında olmak üzere haftada toplamda 5 gün ve 20 ders saati ingilizce öğreniyordum. Düşünsenize 1 sene boyunca sadece ingilizce görüyorsunuz. Her zaman olduğu için kursa da gitseniz bir sürü uygulama da indirseniz siz gayret etmedikçe ingilizce maalesef öğrenilmiyor.

Bir çok firma ingilizce dilinin yanında başka diller de olsa güzel olurdu derken  ingilizce bilmemek hele hele bir Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisi/mezunu için bir hayal kırıklığı olurdu.

Ben okudum ve iyi ki okumuşum diyorum. İlk başlarda çevreden duyduğum kadarıyla hazırlık okunmayacağını düşünüyordum. Abimin önermesiyle hazırlık sınıfına başvurdum. Ve bir senin sonunda başarılı bir şekilde bitirdim. Erasmus’a gitmek en büyük isteklerimden bir tanesiydi. Ve sadece geçtiğimize dair belgemizi vererek sınava girmeden minik bir puan kırılmasıyla birlikte ( üstünden 1-2 sene geçtiği için belki bilgiler silinmiş olabilir diye puan kırdılar) eğer ki ortalamam da yetiyorsa erasmus için tercih yapabileceğimizi söylediler. Tercihlerimi yaparak Litvanya’nın Vilnius şehrinde erasmus değişim programından yararlanarak öğrenci bir akademik yıl erasmus öğrencisi olarak yaşadım. Türkiye’ye döndükten sonra ingilizcemin çok geliştiğini fark ettim. Bir yazı geçirerek uluslararası bir firmanın projesinde yer almak üzere Yunanistan’nın Atina şehrine taşındım, 1,5 sene orada yaşadım. Yani abim beni hazırlık okumam için teşvik etmeseydi, hazırlık okumasaydım erasmus’a  gidemeyebilirdim , ingilizcemi erasmus ile geliştiremediğim için projede yer alamayabilirim ve benim için en önemlisi 19 ülkeyi gezip oranın kültürlerini tadıp kendi kültürümü tanıtma fırsatı yakalamayabilirdim. Çünkü 1,2 belkide 3 sınıfta hala ingilizcemi halletmeye çalışıyor olacaktım ve bu fırsatları kaçıracaktım. O yüzden lütfen hazırlık okuyun.

 

4-)Hangi Pozisyonlarda çalışabiliriz?

Bu sorunun cevabı detaylı bir şekilde YBS NEDİR başlığı altında açıklanmıştır.

 

5-)YBS İçin Devlette çalışma imkanı var mı ?

Bu sorunun cevabı detaylı bir şekilde YBS SIKÇA SORULAN SORUKAR başlığı altında açıklanmıştır.

 

 

6-)Size Göre Özel Üniversite Mi Yoksa Devlet Üniversitesi Tercih edilmeli ?

Bu tamamen size kalmış bir tercih çünkü okul ile birlikte işin içine şehirlerde giriyor. Öncelikle hangi şehirde okumak istediğini seçmelisiniz. Şehrin kültürü nasıl, ekonomik durumu nedir, üniversite hayatı nasıl, etkinlikleri çok mu vs gibi soruların cevaplarını edindikten sonra ekonomik durumunuza, üniversitenin size sunduğu imkanlar ve belkide okulu uzatma durumunuza göre (uzattığınızda bir harç ücreti ödüyorsunuz) özel veya devleti seçebilirsiniz.

 

7-)Bir YBS’ cinin olmazsa olmaz özelliği Ne Olmalı?

Öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmalıdır. Belki bir şirkette çalışacaksınız yada kendi şirketinizi kuracaksınız. Start-up kurucularının en önemli özeliklerinin öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olduğunu düşünüyorum. Ve bizim işimiz teknoloji ve dijital ile. Bunlar her saniye gelişen ve geliştirilen sektörler. Geri kalmamak için öğrenmeye ve geliştirilmeye açık olmak gerekiyor.

 

8-)Peki Neden YBS Tercih Ettiniz?

Küçüklüğümden beri teknolojiye ilgim vardı. Bilgisayar mühendisi olmak istersen Yönetim Bilişim Sistemlerini keşfettim. Ve bir teknolojik ürünün hem satışından hem pazarlamasından anlamak hem de bu ürünün nasıl yapıldığını  bilmek benim daha da çok dikkatimi çekti. Bu yüzden Yönetim Bilişim Sistemlerini seçtim.

 

9-)Üniversite hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek adına hangi alanlara yöneldiniz ?

İlk önce java programlamaya yöneldim tam olarak bir yazılımcı kadar iyi olmasam da işlerin nasıl olduğunu öğrenmek istedim. Bir start up şirketinde iş geliştirme departmanında stajyerlik yaptım. Oradan çıktıktan sonra hızla büyüyen bir start up şirketinde bir yıl kadar satış ve pazarlama asistanlığı yaptım. Erasmustan sonra yurtdışındaki teknik destek projesinde yer aldım ve en son Sodexo şirketinin pazarlama departmanının dijital pazarlama bölümünde zorunlu stajımı tamamladım.

 

10-)Mezun olduğunuz yıldan bu yana, sizce iş hayatında MIS adına ne gibi değişiklikler ve gelişmeler meydana geldi?

Teknoloji, her an gelişen bir sektör olduğunu daha önce de söylemiştik. Endüstri 4.0’ın da ortaya çıkmasıyla birlikte şirketler tamamen dijital dünyaya girmeye başladılar. Özellikle bulut bilişim, şirketlere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Fakat bunlar için teknoloji okur-yazarlarına fazla fazla ihtiyaç duyulmuştur. Yönetim Bilişim Sistemlerinin bu konuda da destek olabileceğini düşüyorum.

11-)Çalışıyor musunuz ?İşe girme Sürecinizi anlatır mısınız?(İşe girerken neler ile karşılaştınız )

Şu an çalışmıyorum. Ben biraz erkenden iş hayatına atıldım. Bu yüzden şu an okulumun son döneminde olduğum için okul işe ilgili işlerimi bitirmeye çalışıyorum. Fakat önceki iş süreçleriyle ilgili deneyimlerimi paylaşabilirim. Öncelikle kendinizi geliştirmek demek sadece derslerden geçer not almak demek değildir. 4 farklı şirkette çalıştım ve 10 dan fazla mülakat sürecine dahil oldum. Hiçbir IK uzmanı bana not ortalamamı sormadı. Sordukları en önemli şeyler; birincisi Ingilizce ikincisi neler yaptığım. Şirketlerin sizden bekledikleri güzel notlar değil, şirketlerin sizden bekledikleri; sosyal olmanız, takım çalışmasına adapte olmanız, tek başınıza bir şeyler başarmanız olmanız kısacası kendinizi geliştirebilmeniz için uğraşmanızdır. Bir üniversite topluluğuna üye olup etkinliklerine katılmak, o topluluğun yönetiminde bulunmak hatta o topluluğu yönetmek sizi her zaman bir kaç adım önde tutucaktır. Ben kendi kendime liselere giderek java anlatmak, sosyal medya anlatmak için oradaki hocalarla konuşup seminerler düzenlerdim.  O yüzden siz de işe alım süreçlerinde daha rahat olabilmeniz için bir şeyler yapın, harekete geçin. LinkedIn hesabınızı aktif kullanmaya  başlayarak ilk adımı atabilirsiniz 🙂

 

12-)Hangi Üniversite Seçmeliyim ?

Bu sorunun cevabını 6. Sorudaki yanıtımda bulabilirsiniz.

 

13-)Bölümü Bilişim ağırlıklı olarak mı yoksa Yönetim ağırlıklı olarak mı okusam ?

Bu bölümün seçilmesinin asıl sebebi bir çok alanı bilmek, anlamak olmalı. Farkındaysanız her departmanın kendine ait bir bölümü var. İşletme, muhasebe, yazılım mühendisliği, insan kaynakları vs gibi. Fakat bizim tüm bölümlerden en önemli farkımız hepsinden alayabiliyor olmak. Eğer ki tek bir yönde olmak istiyorsanız bu bölümü okumamanızı öneririm.

14-)1 Milyon Yazılımcı Projesi YBS’ni Nasıl Etkileyebilir?

1 Milyon Yazılımcı projesini YBS’yi nasıl etkiler bilemem ama 1 Milyon Bilişimci olsaydı YBS’nin çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

15-)YBS bölümünü tercih edecek arkadaşlara ne gibi önerileriniz bulunuyor?

Kendinizi geliştirmek bıkmayın, sürekli harekette ve güncelde kalın. Okul zamanınızda Ingilizceyi haletmiş, erasmus yapmış bir şirkette staj yapmış ve bir topluluğunun içinde aktif görev almış olun. Hazırlıkla birlikte 5 sene tüm bunlar için fazlasıyla yeter.

 

 

İLETİŞİM:

İnstagram: @cilokan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu