Bilgi Akışı

Nesne Yönelimli Programlama Nedir ?

Nesne Yönelimli Programlama Nedir ?

Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming/OOP) , programlama konusunda çığır açan, uzman-acemi bütün programcıların işini kolaylaştıran bir teknolojidir.
Özellikle bu işle uğraşanların yakından bildiği gibi Nesneye Yönelik Programlama normal bir işlemi çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapmanızı sağlamaktadır. Daha profesyonel bir dil ile kodlarınızı sınıflar içerisine yazıyorsunuz ve sınıflardan türeyen nesneler üzerinden kodlarınızı çağırıyorsanız Nesne Yönelimli Programlama yapıyorsunuz anlamına geliyor. Nesneye Yönelik Programlama, bir çok yazılım dersinde ilk önce anlatılan teknolojilerden bir tanesidir. Çünkü Nesneye Yönelik Programlama’nın temelini oturtmak sizi çok fazla yükten kurtaracaktır. Nesneye Yönelik Programlama’nın 3 ana prensibi vardır. Bunlar Encapsulation, Polymorphism, Inheritance’dır.
object-oriented-programming-nedir-300x186
Encapsulation Nedir ?
Encapsulation türkçe Kapsülleme anlamına gelmektedir. Bu prensip nesne hakkındaki bilgi ve yapılacak işlemlerini ortaya koyar. Herhangi bir nesne düşünelim örneğin şemsiye; şemsiyenin rengi, boyutu ve örneğin açılması gibi özelliklerin tamamı Encapsulation prensibinde ortaya koyulur.
unnamed

Inheritance Nedir ?

Inheritance türkçe kalıtım anlamına geliyor. Kalıtım prensibi nesnelerin bir nesne oluşturulmasını ortaya koyar. Biraz önce ki şemsiye örneği üzerinden devam edersek. Şemsiye için bir sopa, demir vs. gerekiyor bunun gibi nesnelerden oluşan nesneleri ortaya koyar.
unnamed

Polymorphism Nedir ?

Polymorphism türkçe çok biçimlilik anlamına gelmektedir. Çok biçimlilik prensibi bir işlemin veya metodun bir çok nesne tarafından kullanılabilmesi anlamına geliyor. Yani örneğin bir arabayı düşünürsek ayna ve tekerlek farklı iki nesnedir. Dönme işlemi ikisi içinde geçerli olarak kullanılabilir.

Nesneye Yönelik Programlama, programcıların o dağınık ve anlaşılmaz yapılarını tamamen ortadan kaldırıyor diyebiliriz. Bu teknoloji sizlere yapacağınız işin parçalara ayırıp organize bir şekilde hareket etmenizi sağlar. Yani bir araba yapacaksanız, tekerlek, ayna, iskelet, direksiyon, pedal vs. her şeyi ayrı ayrı yapıp bir bütün haline getirmenizi sağlıyor. Bu sayede siz tekerlekteki sorunu ararken ayna, direksiyona vs. boşuna bakmamış bunların kodlarını incelemekten kurtulmuş oluyorsunuz. Aynı zamanda eğer yeni bir şey eklemek isterken de yine sizleri istediğiniz yere götürüyor. Ne kadar parçalayabilirim derseniz bu size kalmış. Aynı zamanda OOP( Object Oriented Programming) sayesinde kodlarınız sizin dışınızda gören kişiler tarafından da kolayca algılanabilir hale gelmektedir.
inheritance
Nesneler ve Sınıflar 
NYP’de her bir object belirli bir sınıfın (class) veya alt sınıfın (subclass) metotlarını(method) veya prosedürlerini (procedure) ve veri değişkenlerini barındıran birer örneğidir.
Sınıf belli tür bir nesnenin metotlarının ve değişkenlerinin şablon tanımıdır. Yani bir nesne bir sınıfın özel bir örneğidir ve değişkenlerden ziyade gerçek değişkenler barındırır.
Encapsulation
Encapsulation (sarma) NYP’nin temel kavramlarından biridir. Genel tanımıyla kullanıcı tarafından verilerinsınıfların ve metotların ne kadarının görüntülenebileceği ve değiştirilebileceğinin sınırlarının konulmasını sağlar. Public (herkese açık)private (özel) ve protected (koruma altında) olmak üzere üç adet access modifier’dan (erişim dönüştürücüsü) bahsedilebilir. Public olanlar herkes tarafından görülebilir ve değiştirilebilir yani en güvensiz sınıf çeşididir. Bir program yazılırken programın iç yapısını değiştirecek metotların Public olması önerilmez. Public modifier dış kullanıcı tarafından eklenmesi veya değiştirilmesi istenen veriler için kullanılır. Protected modifier, public modifier’dan daha güvenli bir access modifier’dır. Aynı sınıf içinde görüntülenebilir veya erişilebilirler. Aynı zamanda üst sınıflar, ondan türetilmiş sınıflar ve aynı paket içinde bulunan sınıflar tarafından görüntülenebilir veya erişebilirler. Private en güvenli access modifier’dır. Private olanlar yalnızca içinde olduğu sınıf tarafından görülebilir veya erişilebilirler. Sınıflar private olabileceği gibi özellikleri ve üstünde tuttuğu veriler de private olabilir.
Bu ve bu tarz gönderiler için yorum kısmına yazabilirsiniz 🙂

Yazar

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: