Bulut Bilişim Sistemleri
Bulut Bilişim Sistemleri Tarihçe:
Bulut bilişim sistemlerinin temeli 1950’lere dayanmaktadır.Bilim adamı olan Herb Grosch’un bütün dünyanın aptal (dumb) terminaller kullanarak 15 adet veri merkezinden çalışan bir sistem kullanacağı varsayımına dayandığını belirler. Bu güçlü bilgisayarların çok pahalı olduğundan, GE’nin GEISCO, Tymshare, National CSS, Dial Data,Bolt, Beranek and Newman gibi şirketler kendilerine ait olan bu bilgi işlem kapasitelerini zaman paylaşımı ve çeşitli düzenlemelerle ticari bir girişim olarak pazarlamışlardır.
Tarihçeden biraz bahsettik. Şimdi gelelim nerelerde ve nasıl kullanıldığına.Bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler vs. cihazlar için istendiği zaman kullanılan ve kullanıcılar arasında paylaşmayı sağlayan internet tabanlı bilişim sistemlerinin genel adıdır.
- Bulut sözcüğü dosyaların sağlandığı konumu işaret etmektedir.
Özellikler:
- Hızlı kullanım, kullanıcıların teknolojik altyapı kaynaklarını tekrar tekrar sağlama kabiliyeti ile gelişir.
- Genel bulut dağıtım modelinde sermaye masrafları işletimsel masraflara dönüşmüştür, bu yüzden daha az masrafldır.
- Cihaz ve yer bağımsızlığı kullanıcılara istedikleri yerde istedikleri cihazda herhangi bir tarayıcı üzerinden erişim kolaylığı sağlar.
- Uygulama Programlama Ara Yüzü (API) yazılımı ile bilgisayarların etkileşmesine izin veren tıpkı bilgisayar ile kullanıcısı arasındaki iletişimi sağlayan kullanıcı ara yüzü gibi bir tanımlamalar bütünüdür. Bulut bilişim sistemleri genel olarak REST tabanlı API’leri kullanır.
Hizmet Modelleri
Altyapı Hizmeti (IaaS)
Bu en temel hizmet modelinde, sağlayıcıları, sunucuları, fiziksel veya sanal makineler olarak sunarlar.
Platform Hizmeti (PaaS)
Bu modelde kullanıcı belirli bir platformda (python,java, .net vb) uyumlu olan uygulamalarını zengin bir ortamdan yararlanarak kullanır.
Yazılım Hizmeti (SaaS)
Bu cloud modelinde kullanıcılara önceden belirlenmiş uygulamaları doğrudan web tarayıcısından çalıştırma imkanı sağlanır.
Cloud Çeşitleri
Public Cloud (Genel Bulut)
Public Cloud uygulamalarında depolama ve diğer kaynak erişimi hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıcılara sunulur. Bu hizmetler ücretsiz veya kullanıma göre fiyatlandırılmaktadır. Genel olarak Microsoft, Google gibi genel cloud sağlayıcıları kendi altyapı kaynaklarını işler ve sadece internet üzerinden erişim sağlanır.
Topluluk Bulutu
Topluluk bulutu aynı alaka ve endişeleri (güvenlik, uyum, yargı gibi) taşıyan özel bir topluluktaki çeşitli organizasyonlar arasında altyapının paylaşılmasıdır. Dâhilî olarak yönetilebilir veya üçüncü parti tarafından yönetilebilir ve dâhilî veya haricî şekilde barındırılabilir.
Private Cloud (Özel Bulut)
Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir cloud teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper — V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır. Örnek olarak devlet kuruluşları bilgi işlem ihtiyaçlarını ortak kurulan bir bulut kullanarak sağlayabilirler
Hybrid Cloud (Melez Bulut)
Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır.
Bulut mühendisliği mühendislik disiplinlerinin bulut bilişime uygulamasıdır. Yüksek seviyeli ticarileştirme endişelerine sistematik bir yaklaşım getirir, standartlaştırma ve denetim yani bulut bilişim sistemlerinin yaratılması, geliştirilmesi, işletilmesi ve sürdürülmesi konularını inceler. Bu çok disiplinli yöntem; sistemler, yazılım, web, performans, bilgi, güvenlik, platform, risk ve kalite mühendisliği gibi çeşitli alanlardan katkılarla oluşur.
Bazı Cloud Depolama Örnekleri
- Dropbox
- OneDive
- Google Drive
- iCloud
- Mobile Me
- ownCloud