
Hacker Nedir? Nasıl Hackleniriz? Basitçe Öğrenelim
Hacker Nedir?
Hacker: Sisteme izin alınmadan girebilen, bilgisayarda uzman olan program dillerine hakim, açıkları tespit edebilen verileri iyi veya kötü yolda kullanan kişiye hacker diyebiliriz.
Günümüzden benzetme yapacak olursak bir fabrika ya da işletmede güvenlik görevlisi olduğunuzu düşünün oradaki güvenlik görevlisinin asıl görevi orayı korumak olsa da işletmeye ya da fabrikaya kendi çıkarı için girmiş olabilir ulaşabileceği şeye nereden ulaşabileceğini bilir. Yani demek istediğim hackerler sandığınız gibi sihirbaz filan değil sanal alemdeki güvenlikten sorumlu görevli veyahut yasa dışı yollarla iş yapan suçludur.
Hacker Türleri
- Hackvisit: Toplumsal sosyal olaylara dikkat çekmek için siteleri sosyal medya hesaplarını hackler’ler mesajlarını yayımlarlar.
- Yazılım korsanı: Korsan CD, DVD, program gibi kopyalama yaparak bunları izinsiz satan kişidir.
- Script kiddie: Hacker olmaya özenen bilgisayar kullanıcısı.
- Lamer: Kod yazamaz, programlama yapamaz başkası tarafından yapılan yazılımları kodları kullanır. Bu kişiler hacker’ler arasında saygı görmezler.
- Beyaz şapkalı: Sistemin açıklarını bularak sisteme sızar bunları yönetici ile paylaşır güvenlikten sorumludur.
- Siyah şapkalı: Sisteme izinsiz bir şekilde sızar şahsi, kurumsal bilgileri kendi çıkarına kullanır.
- Gri şapkalı: Sisteme sızar bilgilere erişir iyi veya kötü anlamda kullanıp kullanmayacağı onun elindedir.
Siyah Şapkalı Hacker’ım Diyen Kişi Büyük İhtimal Hacker Değildir!
Bilindik bir söz vardır :“Hacker olan kişi hacker’ım ” demez mesela bir hırsız: “benim mesleğim hırsızlık’ demez siyah şapkalı hacker’ın görevi zaten bilgileri izinsiz almak çıkarı amacı kullanmaktır yani neden kimliği belirli biri ben suç işliyorum desin ki (tabi arada istisnalar çıkabiliyor) 🙂
Dostlar hackerler siyah kapşonlu, odasından çıkmayan asosyal kişiler değil! günümüzde dışarıda gördüğünüz herhangi bir kişi olabilir daha çok siyah kapşonlu kişileri filmlerde görürüz.
Neler Hacklanabilir?
Akıllı olan bir çok cihaz hacklenebilir.
- Telefon
- Bilgisayar
- Akıllı arabalar,akıllı saatler…
- Web siteleri
- Sosyal medya hesapları
Peki Nasıl Hackleniyoruz?
Birden fazla hacklenme seçeneği vardır aslında bazılarından bahsedecek olursak
- Ortak wifi alanları.
- Zararlı mailler.
- Zararlı apk’lar (ücretli bir oyunun uygulamanın internet üzerindeki ücretsiz versiyonu)
- Güncel olmayan telefon yazılımları veya uygulamalar.
- Basit şifreler kullanarak örnek:admin123 ya da 1234567890
- Zararlı yazılımlar: İnsanların meraklarını üzerine çekmek bedava, ücretsiz gibi yöntemlerle onların dikkatini çekmek bu çok kullanılan bir yöntemdir. Bir havuz düşünelim herkesi aynı havuza çekmeye çalışalım örneğin profilime kimler baktı, gizli profil görme, beğeni hilesi gibi uygulamalara sitelere giriş yapanlar şifrelerini karşı tarafa verir ve sosyal medya hesabınız 3.kişiler tarafından görülür bu uygulamalar siteler doğru değildir sadece sizin bakmak istediğiniz kişi de bu uygulamayı siteyi kullanırsa doğru olabilir o zaman aynı havuzdaki iki kişi birbirini stalklayabilir bu uygulamalara sitelere hesaplarınızı verdikten sonra sizden habersiz istemediğiniz kişileri takip eder, beğeni yapar, hesabınızı sizden habersiz kullanabilirler böyle bir şeye giriş yaptıktan sonra şifrenizi değiştirmeniz yararınıza olacaktır.
Bir söz vardır “İnternet âleminde olan hiçbir şey güvende değildir” dostlar
Neler Yapmalıyız
Bazı Basit Önlemlerle Güvenliğimizi Arttırabiliriz.
- Wifi şifremizi tanımadığımız kişilerle paylaşmamalıyız! (Bir kişiye wifi şifrenizi verdikten sonra sizin internetiniz üzerinizden yasal suç işleyebilir, yasaklı sitelere girebilir, terör fâliyetlerine destek verebilir, sanal suçlar işleyebilir bu şahıs sizin wifi üzerinden suç işlediği için sizde suçlu duruma düşebilirsiniz çünkü o kişinin işlediği suça internet sağlayarak ortak olursunuz.)
- Ortak wifi alanlarını kullanmamız doğru olmaz aynı ağ üzerinden hacklenmek kolay olacaktır.
- Bedava olan apk uygulamalar, oyunlar (genellikle para hilesi yapabildiğimiz mobil oyunlar oluyor) bunları kullanmamalıyız.
- Telefonlarımızı, uygulamalarımızı daima güncel kullanırsak güvenlik açısından daha sağlıklı olur.
- Sosyal medya hesaplarımızı gmaillerimizi iki faktörlü kimlik doğrulama ile kullanmalıyız.
- Şifremizi basit koymamalıyız örnek:admin123,1234567890 gibi onun yerine küçük, büyük harfler, semboller, rakamlar kullanarak güçlendirelim.
- Sosyal medyada dolaşan resmi olmayan (mavi tik olmayan) kredi kartı aidatı geri ödeme gibi reklamlarla karşımıza çıkan gönderilere kanmayalım hesabın resmi olup olmadığına kontrol edelim verdikleri linklere tıklamayalım.
- Tanımadığımız kişilerden gelen e postaları mailleri açmamalıyız.
- Kimden geldiği belli olmayan USB bellekleri bilgisayarımıza takmamalıyız içinde zararlı yazılımlar olabilir ve sizin haberiniz olmadan bilgilerinizi alabilir.
Kaynak
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hacker