Metaverse Nedir?
Metaverse kavramı son birkaç aydır sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı. Teknoloji ve bilişimle ilgili birisiyseniz bu kavramla karşılaşmışsınızdır. Hadi gelin bu kavramı beraber inceleyelim.
Metaverse kavramı ilk kez 1992 yılında Amerikalı yazar Neal Stephenson’ın bir bilim kurgu romanı olan “Snow Crash “ ile karşımıza çıktı. Bu romanda fiziksel gerçeklik ile sanal gerçekliğin bütünleşmiş kurgusunu okuyoruz. Metaverse , bizim deyimimizle “sanal evren” internetin farklı bir boyutunu görmemizi sağlıyor. 1992 ‘de kullanılmaya başlanan bu meta evren kavramı günümüzde artık çok daha gerçekçi. Bu evren artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanılarak yapay bir ortamda vakit geçmemizi sağlıyor. Metaverse, birçok dijital ortamın bir araya gelerek kendi avatarınızı oluşturarark alışveriş yapabileceğiniz, seyahat edebileceğiniz, konserlere katılıp arkadaşlarınızla vakit geçirebileceğiniz tamamen sanal bir ortam oluşturmayı hedefliyor. Daha önceden bahsettiğimiz gibi bu evrene girilebilmesi için en önemli araç sanal gözlükler.
FACEBOOK, YENİ ADIYLA META..
Facebook, bu evrene inanmış ve en büyük yatırımları yapan şirketlerden birisi. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, bir süredir metaverse evreniyle ilgili ve bu konuda vizyonunu bizimle paylaşıyor. Öyle ki şirket adını “meta” olarak değiştirmişti. Meta , 2012 yılında kurulan Amerikalı sanal gerçeklik ürünleri üreten Oculus VR şirketini 2014 yılının Mart ayında Toplam 2 milyar dolar ödeme ile satın aldı. Bu dijital evrenin gelecekte daha çok adını duyacağımız kesin.
NFT NEDİR?
Son dönemde metaverse ile birlikte NFT kavramını da duymuş olabilirsiniz. NFT, ingilizcedeki açılımıyla non-fungible token, Türkçe’deki karşılığı ile değiştirilemez token olarak ifade edilebilir. NFT’ler dijital bir varlığın benzersizliğini, kopyalanmasının mümkün olmadığını bu nedenle birbirinin yerine takas edilemeyeceğini onaylar. Bu sebeple yalnızca sahibine ait ve kripto para birimlerinin aksine takas edilemez ve eşsizdir. Kripto paralardan bahsettik fakat NFT’ler bildiğimiz tanımlar dışında bir değere sahip benzersiz sanat eserleri de olabilir. Örneğin , fotoğraflar, videolar, ses dosyaları , müzikler ,filmler , bir internet sitesi, sanat eserleri, sosyal medyada paylaştığınız hikaye ve tweetler, bir NFT haline getirilip satılabilir. Önemli olan bu varlıkların bir değere sahip olması ve sadece tek bir kişide orjinalinin bulunmasıdır. Ancak bu dijital varlığının kopyasının oluşturulamaycağı anlamına gelmez mesela ressam Johannes Vermeer ‘in İnci Küpeli Kız olarak bildiğimiz ünlü eserinin bir çok kopyasını bulabilir , satın alabilir veya odanızın bir köşesine asabilirsiniz fakat tabi ki de bu orijinal olan tablonun yerine geçemez.
NFT NASIL OLUŞTURULUR?
NFT’ler Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlanmış ERC-721 token standardına göre üretilirler.ERC-721 ile oluşturulan tokenlerin hepsi benzersiz ve tektir. NFT oluşturmak için bir dijital cüzdana sahip olmanız gerekir. NFT bir blok zincir ürünüdür. Her blok zincirinin pazar yeri ve cüzdan hizmeti farklıdır. Bu yüzden geniş bir pazara hitap eden güvenilir pazarları seçmek oldukça önemlidir. Pazar seçiminizi yaptıktan sonra NFT’ye çevirmek istediğiniz varlığı NFT dönüştürmeye izin veren bir platforma üye olup seçtiğiniz varlığınızı sisteme yükleyebilirsiniz fakat bu bahsettiğim konular kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir.
Metaverse ve NFT hiç şüphesiz gelecekte önemli bir rol oynayacaktır. Bu teknolojik gelişmeler tıpkı geçmişte olduğu gibi ilk duyduğunuz anda çok çılgınca gelebilir fakat teknoloji dünyası çok hızlı ilerliyor ve bu tür yeni gelişmeler belki de çağımızın dönüm noktasıdır..