Bilgi Akışı

Elon Musk ile Yeni Dünya

Son zamanlarda dünya gündemini bile değiştirebilecek  güçte olan Elon Musk, hayallerindeki yeni dünyasını kurmak için büyük adımlar atıyor. Neuralink, GPT-3 gibi projeleri her geçen gün gelişerek onun bu hayallerinin gerçeğe dönüşeceğini kanıtlıyor. Gelişerek diyorum çünkü GPT-3 kendini sürekli geliştiren bir yapay zeka modülü. Elon Musk’ın şirketi OpenAl tarafından geliştirilen GPT-3, Wikipedia’nın 23 katı büyüklüğündeki bilgiyi kullanıyor. Bu modülün GPT-2 ve 2017’deki BERT’ten en önemli farkı da kullanığı kaynakların büyüklüğü; yapay zeka diliyle 410 milyar token bilgi! Kendisine çok şaşırdığımız bu yapay zeka modülünün maliyeti ise 4,6 milyon dolar. GPT-3’ün becerilerinden bahsedecek olursak; Yarım kalmış bir Mevlana şiirini tamamlayabiliyor, yaşamayan veyahut yaşayan birisiyle röportaj yapabiliyor, Java-Python gibi programlama dillerini biliyor, söylediğiniz herhangi bir cümle ile tasarım oluşturabiliyor.

GPT-3’ün Oluşturduğu Tasarım

Elon Musk’ın bir diğer çılgın projesi ise Neuralink. Neuralink aslında Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla San Francisco’da kurulan bir nöroteknoloji şirketidir. Neuralink, beyin içerisine Link (çip) implantı ya da kafa derisine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beyindeki sinyalleri alarak bilgisayara aktarıyor. Bu teknolojinin ileride felç ve görme engeli olan insanlara tedavi amacıyla kullanılacağı öngörülüyor. Neuralink ilk demosunda domuzların kafa derisine yerleştirilmiş olan linkten gelen sinyalleri canlı olarak yayınladı. Daha da ileri giderek bir maymuna link takıldı ve düşünce gücüyle oyun oynatıldı. Bu linkin ileride insanlara yerleştirilerek bahsettiğimiz hastalıkların tedavisinin yanı sıra düşünce gücüyle teknolojik aletleri de kullanabileceğimiz öngörülmekte. Çip yerleştirme işlemi ameliyat robotu sayesinde 1 saat gibi kısa bir sürede yerleştirilebiliyor. Bu proje için tartışılan en büyük iki konu ise; etik ve güvenlik. İnsanlar kafa derilerine çip yerleştirilip düşüncelerinin sinyal yoluyla öğrenilmesini etik bulmuyor. Aynı zamanda çipe dışarıdan müdahale edilmesi de insan güvenliği açısından tartışılıyor. Güvenlik konusunda Elon Musk, “Bu cihazı takanlar bir anda insanların beynini ele geçirecek değil” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Mars’a koloni kurmak gibi hayali de olan Elon Musk, bu hayali için Starship projesine de ağırlık veriyor. Bu dev roketin bir defaya mahsus fırlatılma maliyeti ise 2 milyon dolar.  Mars hayalini Twitter’dan dile getiren Musk’ın sözleri:

“Amacım, servetimin yaklaşık yarısıyla dünyadaki sorunları çözmeye çalışırken diğer yarısıyla da Dünya’ya bir meteor çarpması ya da kendi kendimizi bitireceğimiz bir 3. Dünya Savaşı çıkması durumunda, tüm canlıların yaşamının devam etmesi için Mars’ta kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak.”

Starship

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu