GOOGLE’IN YENİ ARAMA TEKNOLOJİSİ: MUM
GOOGLE’IN YENİ ARAMA TEKNOLOJİSİ: MUM
Google, yapay zekaya yaptığı sürekli yatırımlar sayesinde yeni seviyelere ulaşmaya devam ediyor. Bizlere geçtiğimiz haftalarda bahsettiği, Multitask Unified Model veya kısaca “MUM” adlı yeni bir teknolojiyle daha karmaşık arama sorgularını yanıtlamayı hedeflediğini belirtti. Geçen haftalarda düzenlediği konferansta dilleri daha iyi anlamak ve doğru, faydalı cevaplar vermek için MUM’ın nasıl kullanılabileceğini keşfetme sürecinde olduğunu açıkladı. Google’a göre bu yeni dil modeli, 2019’da piyasaya sürülen şirketin şu anda kullandığı doğal dil modeli BERT’den 1000 kat daha güçlü olacak. Kısaca BERT’e de değinelim.
BERT ALGORİTMASI NEDİR?
Açılımı “Bidirectional Encoder Representations from Transformers” olan BERT algoritması yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini bir arada kullanan bir doğal dil işleme tekniği olarak açıklanabilir. BERT, Google’ın 2015 yılında RankBrain’den bu yana yaptığı en büyük güncellemelerden biridir ve arama sorgusunun arkasındaki aramayı yapan kişinin amacını anlamada başarılı olduğunu kanıtlamıştır. BERT dilinin temeli, dili anlamak için yeni bir sinir ağı mimarisi olan Transformer’da yatar. Diğer tüm dil modelleme ve makine çevirisi süreçlerinden daha iyi performans gösterir. Google, BERT ile bir sorgudaki kelimeler arasındaki ilişkiyi anlar ve arama yapan kişiye en yakın eşleşen sonucu sunar. BERT’ in temel yeniliği, dil modellemede popüler bir dikkat modeli olan bir dönüştürücünün uygulanmasında yatmaktadır. Yine de %100 eşleşme sağladığını söyleyemeyiz.
MUM NEDİR?
BERT’e benzer şekilde, bir transformer mimarisi üzerine kurulmuştur ancak çok daha güçlüdür. Google’a göre MUM’ın ayırt edici özelliklerinden biri, görevleri aynı anda yerine getirebilmesidir. MUM’ın bu kadar heyecan yaratması gücünden kaynaklanmaktadır. Bu gücün büyük bir kısmı, çoklu görev yapabilmesinden gelir. Bir görevi birbiri ardına yapmak zorunda değil, ancak aynı anda birden fazla görevi yerine getirir. Bu, metin okuyabildiği, anlamını anlayabildiği, konu hakkında derin bilgiler oluşturabileceği, bunu pekiştirmek ve zenginleştirmek için video ve ses kullanabileceği, 75’ten fazla dilden ön görüler alabileceği ve bu bulguları karmaşık soruları yanıtlayan çok katmanlı içeriğe çevirebileceği anlamına gelir. Tamamen yapay zeka destekli olan MUM sözlü ve görsel arama yolunda da ciddi yenilikler getireceğe benziyor. Şu an test aşamasında olan MUM’ın, kullanıma ne zaman sunulacağı bilinmiyor. Şirket, yaptığı açıklamada henüz bu teknolojinin ilk günlerinde olduklarını, bir soruyu hangi şekilde sorarsanız sorun, o soruyu çözümleyebilecek bir potansiyel hakkında heyecanlı olduklarını dile getirdi.