Bilgi Akışı

Sistem Analizi- Conway Kanunu

Sistem Analizi- Conway Kanunu

Herkese merhaba bu yazıda ortaya ürün çıkaran her türlü organizasyonun iş süreçlerini kolay yoldan analiz etmeye çalışacağız.

Yazıya başlarken organizasyon ve sistemin tanımını yapmakta yarar var zira tüm yazı bu 2 kavram üzerinden anlatılacak. Organizasyon belirli bir hedef için bir araya gelmiş insanlar topluluğudur. Sistem ise hedefi gerçekleştirmek için yapılması gereken adımlarının genel bir ismidir.

Aslında bu konu hakkında daha derinlemesine öğrenmek için internete baktığımda örneklerin hep yazılım ekosistemi üzerinden verildiğini gördüm. Ancak bence bu yasaya çok daha geniş bir perspektiften bakmalıyız.

 

“organizations which design systems … are constrained to produce designs which are copies of the communication structures of these organizations”

“Sistemleri tasarlayan organizasyonlar … kendi iletişim yapılarının birer kopyasını üretmekle sınırlıdır”

M. Conway

İşletmeler ürün üretmek için önce belirli işte uzmanlaşmış kişileri bir araya getirerek organizasyonları oluştururlar. Organizasyon ise bu görevi yerine getirmek için işi bir sistematiğe oturtur. Ancak bu sırada organizasyonda ki kişi sayısının fazla olması bu kişileri de yönetecek kişilere(takım liderleri) ihtiyaç doğar. Özetle şirkette bürokrasi oluşur. Bu süreçte organizasyonun içinde ki kişiler arasında ki iletişim şekilleri iş yapış sürecine(sisteme) doğrudan etki eder. Ve sonrasında da ortaya çıkan ürüne tabi ki de.

Peki bu nasıl olur?

Bence bu durumun nedeni insan ilişkilerimizde yatıyor. Elbette bunu bir sorun olarak görmüyorum sadece bir doğa yasası.

Ne işimize yarayacak şimdi bu yasa?

Eğer olurda girişimci olmaya karar verirsen oluşturacağın şirketteki iletişim şekli ile ortaya çıkan ürünü dolaylı olarak fazlaca etkileyebilirsin. Ne demek istediğimi bir örnek vererek açıklayayım

Conway

Fotoğrafta da gördüğün üzere dünya çapında ki büyük teknoloji şirketlerinin organizasyonel yapıları var. Her bir şirket ortaya koyacağı ürün için çok farklı yapıyı tercih etmiştir. Ortaya koyulan her ürününü arka planında organizasyonun iletişim şekli yatıyor.

Tercih ettikleri  iletişim şeklinin nedeni ise ortaya konan ürünün özellikleri, müşterilerin isteği, işletmenin o an ki insan kaynağı gibi bir çok faktör olabilir.

İleride iş hayatında bolca tecrübe edindiğinde eğer daha önce hiç yapılamayan bir işi yapmaya karar verirsen tüm işletme iç ve dış faktörleri göz önüne alarak organizasyonun iletişim şeklini düzenleyebilirsin. Bu sayede hiç bir ekstra maliyete katlanmadan ortaya konacak ürüne doğrudan etki edebilirsin.

Yazar

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu