Bilgi Akışı

Veri Analizinde ‘fast data’ döneminin Covid-19 için önemi nedir ?

Veri Analizinde ‘fast data’ döneminin Covid-19 için önemi nedir ?

 

Hızlı veri, genellikle Nesnelerin İnternet’i teknolojileri ve olay odaklı uygulamalar gibi olanaklar sonucunda elde edilen gerçek zamanlı veriler olup, hızlı kararları almak için hızlı şekilde analizler yapmamızı sağlıyor.

Dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkan ve hızla artan verilerin anlamlı hale getirilmesi, teknoloji sektörünün en önemli gündemlerinden biri. Bu ihtiyaca anlık çözüm bulan ‘fast data’ (hızlı veri) alanına yatırımlar artıyor. Hızlı ve doğru veri oluşturmanın önemi Covid-19 da karşımıza çıkıyor. Bu hastalıkla baş edebilmemizin en büyük can alıcı noktası hastalığı tespit edip yayılmasını engellemek, doğru veri analizleri yapmak.

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün en büyük görevlerinden biri de ham verileri toplamak, filtreden geçirmek ve bunları birer anlamlı bilgi haline getirmek. Yani Covid-19’da bile Yönetim Bilişim Sistemlerinin katkıları azımsanmayacak kadar çoktur.

 

Veriler doğru analiz edilmezse neler olur ?

Veriler doğru analiz edilmezse vaka sayıları artar, hastalık daha hızlı yayılır, virüs mutasyon geçirebilir, karantina süresi uzar sosyal yaşam kısıtlanır bununla bağlantılı olarak da ülke ekonomisi çöker bunun için veriler doğru ve hızlı analiz edilmelidir.

Hastalığın kuluçka süresi 2-14 gün arasında olup, kuluçka süresinin bitimine müteakip; hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtilerin arasında solunum semptomları; ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ciddi olgularda; zatürre, akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği ve ölüme neden olabilir.  Dünyada Corona virüsten 2.763 ölüm ve 750 binin üzerinde doğrulanmış vaka vardır. Virüsün, yüzeylerde stabilitesi hakkında veri bulunmamaktadır. COVID-19 enfeksiyonlarını önlemek, tedavi etmek için aşı ve antiviral ilaç yoktur. Remdesivir adlı etken maddeli antiviral ilaç üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Hastalığın tedavisinin ve aşısının olmaması, hastalıktan korunma yöntemlerinin bilinmesini ve dikkatlice uygulanmasını toplum sağlığı açısından önemli bir hale getirmektedir. Bu da doğru analizler yapmanın önemini  arttırmaktadır.

Herhangi bir ülkede bu virüs görüldüğü andan itibaren doğru veriler oluşturulmalı ciddi önlemler alınmalıdır. Doğru tespitler yapılmaması insanların domino taşı etkisiyle virüs kapmasına ve ölmesine neden olacaktır. Doğru zamanda yapılmış ve önlem alınmış olması binlerce insanın hayatını kurtarır. Virüsün bu kadar yayılmasının sebebi de zaten doğru zamanda alınmamış önlemlerdir. Coronadan korunmanın tek çözümü zamanında alınması gereken önlemlerdir. Bunlar sosyal mesafeyi korumak, evden çıkmamak, ellerimizi sık sık yıkamak, dezenfekte etmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek şekilde beslenmek veya vitaminler kullanmak gibi…

 

Veri Analislerinin böyle bir durumda görevleri nelerdir ?

  • Toplam test sayısı, toplam vaka sayısı, toplam vefat sayısı, toplam yoğun bakım hasta sayısı, toplam entübe hasta sayısı, toplam iyileşen hasta sayılarının analiz ve tablolarını oluşturmak.
  • Yaptığı ölçümlerden elde ettiği verileri daha anlaşılır hale getirmek.
  • Hazır yazılımlar kullanarak raporlama yapmak.
  • Raporlama yaparken tekrar kullanılabilir olmasına dikkat etmek.

Veri Analistleri böyle bir durumda çok önemsenmesi gerekmektedir. Veri analisti olmadan veriler yetersiz ve anlaşılmaz bir halde olacak bunun da hiçbir faydası olmayacaktır. Veri analizinde ‘Fast data’ dönemi, Covid-19 için kesin bir tedavi bulunana kadar tek çözüm yoludur. Bilişim dünyası tüm alanlarla ilişkilidir ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü bizim tüm alanlarda bilgi sahibi olmamızı sağlar.

 

6 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu