Yönetim Bilişim Sistemlerinde Aykırı Bir Görüş
Merhaba arkadaşlar bu yazıda YBS’nin iyi ve kötü taraflarını inceleyeceğim
Bu yazıyı yazmamın en büyük nedeni sosyal medyada bulunan ybs gruplarında dönen bir soruya cevap bulmak
“Hangi üniversite yazılım ağırlıklı eğitim veriyor hangisi işletme-yönetim ağırlıklı?”
Eğer yazılım sektöründe çalışmak istiyorsan ve YBS okumak istiyorsan bu yazı tam sana göre…
Öncelikle beni tanımayanlar için kendimi tanıtmam gerekirse ben Ferhat YBS 3.sınıf ve Bilgisayar Müh(Çap) öğrencisiyim. Bu yazıda o süregelen tartışmaya çare bulmak için teoriyi yani hepimize gösterilen tanıtım reklamlarını ve ders içeriklerini geri plana atıp birebir gözlemlediklerimden yola çıkarak pratikte yaşananları aktarmaya çalışacağım. Ayrıca burada yazdıklarımın hiçbiri kesinlikle doğruluğu yoktur eğer söylediklerimin aksini iddaa eden varsa lütfen yorumlara yazın ki doğruyu bulmaya çalışalım.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü isminden de anlaşacağı üzre büyük bir parçası yönetim bilimlerinden bir parçası da bilgisayar bilimlerinden oluşan “buna endüstri müh. dahil eden makalelerde var” hibrit bir bölüm. Bu çok yönlü tarafını “haklı olarak”, özellikle youtube videolarında ballandıra ballandıra anlatan bir kaç yüz kişiden anlayabilirsiniz.
Şimdi tırnak içinde haklı olarak derken neyi kastetmeye çalıştığımı biraz açayım. Senaryo şöyle; bizim bir işletmemiz var burada da yöneticiler ve diğer işletme fonksiyonları(muhasebe, ar-ge, tedarik vs) bölümleri var, ancak bu bölümler arasında bazı problemler var.
1.Problem: Son dönemde gerçekleşen dijital dönüşümden eski kalın defterleri kapatıp yerine bilgisayarların almasını sağladı. Ancak bir sorun var bu bilgisayarları eski elamanlar hakkıyla kullanamıyor kullansa bile verimliliği çok düşük oluyor, ne de olsa optimizasyon çağında yaşıyoruz değil mi.
2.Problem: Bu dijital dönüşüm şirketlerin altyapılarını o kadar değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor ki eski kafa işletme personeli bu hızı yakalayamıyor ve aralarında ki iletişim çok zayıf. Bu zayıflıktan ötürüde üst yöneticilerin karar alma süreci kötü yönde etkileniyor.
Ve bu noktada YBS uzmanları yardıma koşuyor.
3.Ekstra: Bu madde problem olmamasına karşın YBS’nin 1. ve 2. problemlerin çözümünün yanı sıra işletmelere ekstradan kolaylıklar sağladığından bahsederler. Mesela bilgisayarda teknik bir sorun olduğunda bununla ilgilenecek elaman pozisyonunu karşılaması.
Yani toparlamak gerekirse YBS çok yönlü bir disiplin ve bu çok yönlülüğün getirdiği faydalardan ötürü işletmelerde oldukça önemli bir yere sahip
Benim Düşüncelerim
YBS’deki çok yönlülüğün getirdiği iyi ve kötü yanları var. Ancak benim karşı çıktığım konu ise bize YBS’nin şimdiye kadar hep faydaları anlatılması. Bu çok yanlış.
Açık konuşmak gerekirse eğer YBS bu kafada giderse işletme bölümünden bir farkı kalmaz Neden böyle söylediğimi hemen açıklayayım. Yazımın ortalarında bahsettiğim 2 problemde de personelin teknolojiye ayak uyduramama problemi var. Bu problemlerin çözümü *BENCE* saçma olmasının 3 nedeni var.
1.Neden: Bu problemler sadece büyük şirketlerde meydana gelir çünkü kobilerde o kadar fonksiyon yok ancak buna karşın Türkiye’deki şirket profiline baktığımızda şirketlerin %90’nından fazlası kobilerden oluşuyor. Mezun olacak o kadar insanı %10 luk payı olan büyük şirketlerde nasıl iş sahibi edeceksiniz üstelik bu şirketlerde yabancı dil şartı arıyorken bu iş nasıl olacak.
2.Neden: Zaten bu dönüşüm sağlanmış olması. Şu anda hiç bir muhasebeci,tedarikçi, veya yönetici defter kullanmıyor hepsi bilgisayar kullanıyor. Yani şirketler bu döneme çoktan ayak uydurdu. İletişim konusuna gelirsek bir önceki cümlede söylediğim dönüşümde kullanılan bilgisayar programlarının arayüzleri bir çocuk anlayacak kadar açık ve anlaşılır. Yani bir muhasebe raporunu SAP, Excel gibi programlar ile çok kolay bir şekilde yöneticinin anlayacağı dilde oluşturabiliriz. Eğer yönetici onuda anlamazsa orada neden oturuyor değil mi? :).
3.Neden: Ördek gibi bir bölüm olması; ne tam uçabilir ne tam yüzebilir ne tam koşabilir. YBS’de tam olarak böyle bir bölüm. Bir alanda uzmanlaşma sağlanmaması bence büyük eksiklik.
Gelelim Yazılım Konusuna
Acı gelebilir ama YBS’nin bu konuda da elle tutulur bir tarafı yok.
“Ama ders içeriklerinde yazılım dersleri var hatta okuldaki hocalar ve mezunlar eğitimin oldukça kaliteli olduğunu söylüyorlar. ” diyenler olabilir. Bende size gördüğünüz derslerin aynı isme sahip bilgisayar-yazılım müh. bölümlerin dersine girin, karşılaştırın ve bir kez daha düşünün, eğer giremiyorsanız internette o dersleri araştırın veya sınav sorularına bir bakın(misal veri yapıları) sonra bir daha düşünün derim. Yazılım konusunda bilgisayar müh. övmüyorum yanlış anlaşılmasın orada da yazılım öğrettikleri yok ama orada işin temelini öğrettikleri için eğer bilişim alanında bir kariyer hedefliyorsanız bunun yeri bilgisayar-yazılım mühendisliği bölümlerdir.(elbette bu söylediklerim YBS okumayı hayal edenler içindi.)
Peki ben YBS okuyorum bilişim alanında kariyer yapmak istiyorum ben ne yapacağım diye soracak olursanız tavsiyem http://www.isikdogan.com/turkce-blog/bilgisayar-muhendisligi-dersleri-ve-kisa-aciklamalari.html adresinde ki yazılım dersleri bölümündeki bütün derslerin hepsini okuyup anlamak olur.Bugün bilgisayar mühendisliğinin bütün derslerinin notları internette bulunuyor, onlar faydalanabilirsiniz. Ben bu dersten geçtim hepsini biliyorum deyip bakmamazlık yapmayın emin olun çok az şey öğrendiniz. O yüzden hepsine baştan sona bakın. Sonra da https://roadmap.sh/ adresindeki yapmak istediğiniz işin yol haritasını detaylıca inceleyebilirsiniz.
YBS konusunda hiç mi umut yok
Elbette var.Eğer akademisyenler Veri bilimi gibi bir fırsatı görüp bu alanda derinlemesine eğitim verebilirlerse YBS güneş gibi parlar. Tabi ki de buna yabancı dilde eğitimi eklemek gerek.
Benim YBS bölümü hakkında söyleyeceklerim bu kadardı biraz fazla eleştirmiş olabilirim, eğer bana inanmak istemiyorsanız çalışmak istediğiniz alanla ilgili iş ilanlarına bakıp aldığınız eğitimle karşılaştırdıktan sonra biraz olsun anlayabilirsiniz. Başta söylediğim gibi eğer söylediklerimin aksini düşünüyorsanız lütfen yorumlara yazın ki doğruyu bulmaya çalışalım.
Görüşmek üzere…
Ben sayısal bölüm okumak istemiyorum bu yüzden bilişim sektörunde olan ybs bölümünü okumak istiyorum ve siber güvenlik uzmanı olmak istiyorum benim şansım yokmu yani
Elbette var, bu alanla ilgili bilgileri kendin öğrenerek ilerleyebilirsin. Ama matematik olmadan analatik düşünemezsin, analatik düşünemezsen yaptığın iş tekrardan ibaret olur, eğer yaptığın iş tekrardan ibaretse bu işi çok rahat robotlarda yapabilir.
Lise 3 e gidiyorum ve geçen sene eşit ağırlık seçtim ama bilgisayarla alakalı bir bölümde de okumak istiyorum ve yazılım gibi konulara çok ilgiliyim, ybs bu konuda bir tık umutsuz gibi olsa da istediğim şeye en yakın bölüm gibi gözüküyor bence eğer yeterince emek verir ve çok üzerine düşersem daha çok bu yönde ustalaşır ve başarabilirim sizin düşünceleriniz neler mümkün mü
dostum merhaba ben ybs bölümünü seçmek istiyorum siz hangi üniversiteden mezun oldunuz ve bilgisayar mühendisliğinden çap yapabildiniz. ybsden bilgisayar mühendisliğine çap yapabileceğimiz üniversiteler neler yoksa her üniversitede bu imkan var mı