Bilgi AkışıYBS Dünyası

Yeni Açılmış Bölümlerin Tavan-Taban Puanları Nasıl belirlenir ?

Yeni Açılmış Bölümlerin Tavan-Taban Puanları Nasıl belirlenir ? Okunur mu ?

 

universite-secimi

Merhaba değerli okur,

Bu yazımda sizlere ” Yeni Açılmış Bölümlerin Tavan-Taban Puanları Nasıl belirlenir ? “sorusunu cevaplamak üzere ele aldım. Üniversite adayı öğrencilerinin  tercih döneminde üniversite arayışındayken birçok bölümün taban ve tavan puanlarının olduğunu ve bazı bölümlerin de olmadığını görmüşlerdir. Buda haliyle aday öğrencilerinin kafasında soru işareti olarak kalmıştır. Öncelikle neden bazı bölümlerin puanı olmadığını açıklayalım.

 

Neden bazı bölümlerin Tavan-taban puanı yok ?

Yeni açılan bölümlerde daha önce hiç öğrenci alımı olmayan bölümler olduğu için herhangi bir puanlama,sıralama gibi durum yoktur.Genellikte YÖK ATLAS’da tüm bölümlerin yanında puanlamaları olurken bazılarında ise çizgi (—) şeklinde duruyor. Bu durum  ise bölümün yeni açıldığı ve ilk kez öğrenci alımına başladığını gösterir.

Peki asıl sorumuza gelecek olursak;

Yeni Açılmış Bölümlerin Tavan-Taban Puanları Nasıl belirlenir ?

Taban puanları nasıl mı belirleniyor ? Her adayın 24 tane tercih hakkı vardır.Bazı bölümlerin özel durumları hariç istediğiniz üniversiteyi ve istediğiniz bölümü yazabilirsiniz.Yeni açılan bölümlerinde diğer bölümler gibi belli bir kontejanı vardır.

Yapılan bu tercihlere göre bölüm en yüksek puanı olan öğrenci ile alım yapmaya başlar ve kontejan limitine kadar geriler.

 

Örneğin ; X bölümü yeni açılmış ve 30 kontejan ayırmış olsun. X bölümüne yapılan tercihlerden en yüksek puanı olan aday,bölüme birincilikle yerleşir ve tavan puanı olarak belirlenir.Taban puanı ise 30 kişilik kontejandan 30. olarak yerleşen adayın puanı olur.

Özetle tavan puanı bölüme yerleşen öğrencilerden en yüksek puan ile ,taban puanı ise bölüme yerleşen en düşük puan ile belirlenir.Sonraki senelerde ise yeni adaylar için taban ve taban puanları önceki senenin yerleşme durumana göre yayınlanır.

 

Durum tamamen bundan ibarettir.Puanlama durumu olmayan bölümlerin kötü olduğunu veya okunamaz durumunda olduğu gibi bir durum söz konusu değildir.

 

Yeni Açılan Bölümde Okunur mu ?

” Peki Yeni Açılan Bölümde okunur mu ? ” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen onuda kısaca açıklayalım.

Yeni açılan bölümün  hakkında iyi veya kötü yorum yapmak pek sağlıklı bir durum değildir. Yeni açıldığından dolayı illaki diğer bölümlere karşı nazaran eksikleri olacaktır fakat bu yinede kötü olduğunu göstermez. Hatta belkide yeni açılmış olmasına rağmen diğer bölümlerden çok daha iyi de olabilir.

Bu durumda en sağlıklı tercihi yapmak için iş yine sizlere düşüyor. Daha önce yazmış olduğum ” Üniversite Seçerken Neye Dikkat Etmeliyim ” adlı yazıma tıklayarak nasıl bir tercih yapmanız gerektiğini detaylıca anlatmıştım.

Bu yazımda bu kadar umarım sorularınıza cevap bulmuş ve sizlere yardımcı olmuşumdur. Görüş ve önerileriniz bizler için her zaman iyidir.Yorum kısmana fikirlerinizi yazarak sizler için daha faydalı ve daha kaliteli içerikler oluşturmamızı sağlayabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın,

bir sonraki yazımda görüşmek üzere….

Yazar

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu