YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü öğrencilerinin ve öğrenci adaylarının en çok zorlandığı konu hiç şüphesiz YBS’yi çevrelerine anlatmaya çalışmaktır. Hatta bazı YBS öğrencileri çevresine anlatabilmeyi geçtim, kendileri bile bölümü bitirdikten sonra ne işle meşgul olabilecekleri hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Maalesef ki YBS öğrencileri olarak varoluşsal sancılar çekmekteyiz 😊. Bu yazımda birazcık da olsa bu varoluşsal sancıyı hafifletebileceğimizi umuyor, keyifli okumalar diliyorum.
YBS NEDİR?
Yönetim Bilişim Sistemleri, işletme ve bilgisayar bilimlerinin entegrasyonudur. Bir işletmede karar vermeye ve kontrole yardımcı olmak amacıyla ham verileri girdi olarak alıp birbirleriyle bağlantılı olan parçaların toplanması, işlenmesi ile ilgili bilgi üreten ve bu bilgileri gerekli kişi ve departmanlara dağıtan sistemdir.
Bir YBS öğrencisi bu bölümü okurken; işletme bilimi, hukuk, muhasebe, ana YBS dersleri, programlama dersleri, veri tabanı ve veri tabanı yönetim sistemleri, kurumsal kaynak planlama, iş zekası, insan bilgisayar etkileşimi, insan kaynakları yönetimi, yöneylem, bilgisayar donanımı ve işletim sistemleri, sistem analizi ve tasarımı gibi bir sürü hayati önem taşıyan dersleri alır.
YBS MEZUNU NE İŞ YAPAR?
Yönetim Bilişim Sistemleri kazanan çoğu öğrenci yazılımcı olma hayaliyle bu bölüme gelir. Fakat gerçekler biraz farklıdır. YBS’den yazılımcı olunmaz demiyorum tabii ki olunur ama sadece okulda öğrendiğiniz bilgiler bu konuda yetersiz kalabilir. YBS okuyup yazılımcı olan da var, tam tersi kendini tamamen yönetim alanına adayan da… YBS mezunlarının çalıştığı pozisyonlar büyük çoğunlukla şunlardır:
- VERİ TABANI UZMANI
- IT UZMANI
- PROJE YÖNETİCİSİ
- İNSAN KAYNAKLARI UZMANI
- İŞ GELİŞTİRME UZMANI
- İŞ ANALİSTİ
- İŞ ZEKASI UZMANI
- AKADEMİSYEN
- PROGRAMCI
- SİSTEM ANALİSTİ VE TASARIMCISI
- VERİ TABANI ANALİSTİ
- SEO UZMANI
- NETWORK UZMANI
- AĞ SİSTEMLERİ YÖNETİCİLİĞİ
- VERİ ANALİSTİ
Bu mesleklerin hepsi çok kıymetli ve önem arz eden mesleklerdir. Bunların içinden çoğu YBS öğrencisinin kafasında olan sistem analistliğinden ayrıca bahsetmek istiyorum.
Büyük bir şirketiniz var ve bir otomasyona ihtiyaç duyuyorsunuz görünürde sadece bir yazılımcı ile halledilebilir görünüyor ama aslında mevzu çok derin. Yönetici açısından baktığımızda sistemin gereksinimlerini çok iyi analiz etmeli, danışmanlarla görüşmeli, hukuki usulsüzlüklere karşı bilişim avukatları ile iletişim kurmalı vs. Yazılımcı açısından baktığımızda ise sistemin önceliklerini iyi bilmesi, müşteriyi de sürece dahil eden scrum gibi çevik modeller uygulaması, wireframe, usecase, storyboardlar, userstoryler kullanarak yapacağı sistemin tasarım halini müşteriye ve kendisine aktarması lazım. Karşımızdaki yöneticinin bilişim bilme olasılığının düşük olması ve yazılımıcının da iş yükünün fazla olması ile bu aşamalar atlanıyor ve çoğu proje patlayan ya da işletme açısından benimsenemeyen yazılım projeleri arasına giriyor. İşte bir YBS’ci hem işletmecinin hem yazılımcının dilini çok iyi bildiği için arada hiçbir danışmana, avukata gerek kalmadan sadece bir sistem analisti ile minimum maliyetle maksimum verimi alabileceğiniz bir proje geliştirmiş olursunuz. Bu anlattıklarım sadece YBS mezununun yapabileceği işlerden bir tanesine örnektir.
Gelişen ve değişen dünyada endüstri 4.0 ve dijital dönüşümün başlaması ile birlikte Yönetim Bilişim Sistemleri uzmanının değeri gittikçe artmaktadır. Bu yolda ilerleyen tüm YBS’cilere ve YBS bölümünü isteyen tüm adaylarımıza başarılar diliyorum. 😊